DTP mitinginde Öcalan posterleri açıldı, AKP ve DP büroları taşlandı

Güncelleme Tarihi:

DTP mitinginde Öcalan posterleri açıldı, AKP ve DP büroları taşlandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2007 19:33

DEMOKRATİK Toplum Partisi (DTP)’nin Diyarbakır’daki mitinginde teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın posterleri açılıp yasa dışı sloganlar atıldı. Yaklaşık 40 bin kişinin katıldığı mitingte konuşan kapatılan DEP eski Milletvekili Leyla Zana, “Barış elini uzatıyoruz ama elimiz boş kalmasın” dedi. Diyarbakır bağımsız milletvekili adayı Aysel Tuğluk, “Ne ayrılık, ne inkar, çözüm demokratik cumhuriyet” derken, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı DTP'li Osman Baydemir, Başbakan’ı eleştirdi. Mitingin ardından Öcalan lehine sloganlar atan bir grup AKP ve DP seçim bürolarını taşladı.

Haberin Devamı

DTP’nin İstasyon Meydanı’nda yapılan ve yaklaşık 2 saat süren mitinge katılanlar sık sık, ‘Sayın Öcalan’, ‘Bekle Ankara Kürtler geliyor’ ve ‘Biji Öcalan’ sloganları attı. Mitinge katılanların Öcalan’ın posterlerini ve yeşil-sarı-kırmızı flamaları taşıdıkları gözlendi. Geniş güvenlik önlemi alınan mitingte ilk konuşmayı kapatılan DEP’in eski Milletvekili Leyla Zana yaptı. Kürtçe konuşan Zana, Diyarbakır’dan Amed diye söz ederek, “Amed sen Kürtlerin düşüncesi ve yaşam merkezisin. Kürtlerin sevgisi inanç ve umudusun. Kürt siyasilerinin kıblesidir Amed. Varlığınız için hep birlikte ses verin. Gerçek bir kardeşliği her zaman istiyoruz. Barış elini uzatıyoruz ama elimiz boşta kalmasın. Amed, sesini sadece Ankara’ya değil, dünyaya yükseltmelidir” dedi.

Haberin Devamı

DİYARBAKIR DİRENİŞİN ADI

DTP’nin Diyarbakır’da desteklediği bağımsız milletvekili adaylarından Gültan Kışanak, her zaman tarihe anlamlı notları düşürmeyi başaran Diyarbakır’ın direnişin adı olduğunu ifade söyledi. Kışanak, “Burada Kürt halkının taleplerini görmek isteyenlere çok açık gösteriyorsunuz. Bu meydana gelip de Kürt halkının adını ağzına almayan sayın Başbakan’a bir cevaptır. Ankara bunu görsün. Bu sadece seçim yapmıyoruz, demokrasiden yana barıştan yana gücü ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Kürt halkı parlamentoda savaş değil, barış planı yapılsın istiyor. Bu ülke çok kimlikli ve kültürlüdür. Herkesin hakkını teslim edin” diye konuştu.

Aysel Tuğluk da, bu meydanların bir barış ve özgürlük çığlığı olduğunu, bir halka dayatılan adaletsizliğe karşı adalet yürüyüşü olduğunu kaydederek, “Onurlu yürüyüşün sonunda özgürlük, barış bizim olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti ya demokrasiyi seçecek ya da çözümsüzlüğü seçecek. Kürt halkı barıştan yana kararlıdır ama onlar hala çözümsüzlükten ısrar ediyorlar. 20 yıldır aynı dili kullanıyorlar. Bu dil kime ne kazandırdı. sorunları çözdü mü? ne ayrılık ne inkar çözüm demakratik Cumhuriyetti” dedi.

BAYDEMİR: BU HALK ZULME KARŞI ÇIKTI

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, tüm baskılara rağmen barıştan ödün vermeyen bir halk olduğunu söyledi. Baydemir, “Hükümet bir adım ileri attı, birileri kaşlarını çattı, 4 adım geri attı. Bir adım ileri 4 adım geri ile Türkiye sivilleşemez demokratikleşemez. Diyarbakır’da 12 Ağustas’ta ortaya koyduğunuz fikri sürdürseydiniz, Şemdinli’de onurlu duruş ortaya koysaydınız, elektronik darbe olmazdı. Onursuz bir yaşamı ne yapayım. Bu halk hiç bir zaman savaş ve gözyaşı istemiyor. Siyaset yaşam sanatıdır. Ama zulme ve baskıya da bu halk direnip karşı çıktı. Çıkmaya devam edecektir” dedi.

Haberin Devamı

Mitingin ardından bir grup İstasyon Caddesi üzerinde ‘Biji serok Apo’ sloganları atarak AKP ve DP’nin seçim bürolarına taşlar ve sandalye atarak saldırdı. DP’liler de aynı şekilde karşılık vermesi üzerine arbede yaşandı. Polisin müdahalesi üzerine saldırganlar ara sokaklara kaçıştı. Polis AKP ve DP teşkilatlarında sıkı önlemler aldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!