DSP lideri Sezer: Cemevleri ibadethane sayılsın

Güncelleme Tarihi:

DSP lideri Sezer: Cemevleri ibadethane sayılsın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2007 08:56

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Zeki Sezer, Cemevlerinin derhal ibadethane sayılmasını istedi.

Haberin Devamı

Sezer, yaptığı değerlendirmede, Alevilerin Diyanet İşleri Başkanlığında temsil edilmesini istediklerini ancak bunun olamadığını söyledi. Diyanet konusunda Alevi-Bektaşi önderleri arasında görüş birliği bulunmadığını ifade eden Sezer, “Alevi-Bektaşilik önemli derin bir inanç birikimidir. Bu yönüyle o kültür birikiminin desteklenmesi gerekir. Bu anlamda Cemevlerinin de derhal ibadethane sayılmasını gerektiren yasa değişikliğinin gerçekleşmesi gerekir” dedi.

Anayasa’da yapılacak tek kelimelik Anayasa değişikliği ile Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulabileceğini anlatan Sezer, “Parantez içine, cami, kilise, sinagog ve havranın yanı sıra bir de Cemevi’nin eklenmesi gerekiyor. Hepsi bundan ibaret. Alevilik, bir inanç ve kültür birikimidir o anlamda hiçbir sıkıntı yaratmaz” diye konuştu.

AZINLIK TEPKİSİ

Alevileri azınlık gibi gösterme girişimleri bulunduğunu ifade eden Sezer, Aleviler’in toplum ta kendisi olduğunu söyledi. Atatürk’ün Cumhuriyeti ilan etme kararını ilk kez Hacı Bektaş’ta Alevi önderlerine açıkladığını hatırlatan Sezer, şunları söyledi:

“Alevilerin kültürlerini yaşaması için belli adımlarının atılması gerekiyor. Biz bunun için çok önemli adımlar atmıştık. Bir Hacı Bektaş Kültür Merkezi kurduk. Gazi Üniversitesi’nde Alevi Bektaşi Araştırma Merkezi kurduk. Sembolik de olsa bir Hacı Bektaş anıtı yaptık. Hacı Bektaş Üniversitesi kurulması için ilk adımları attık ama hükümet onu rafa kaldırdı. Bunlar yapılmalı gene oy almak uğruna yapılacak girişimler başka sıkıntılar doğurur. Alevi vatandaşlarımız, laikliği adım adım tahrip eden AKP’nin sözde açılımlarına pirim verecek değiller. AKP’nin de girişimlerini samimi bulmuyorum” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!