DSP, CHP'ye kıyak yaptı!

Güncelleme Tarihi:

DSP, CHPye kıyak yaptı
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

ANAP, belediye başkanlığı için bastırıyor. CHP'nin karşısına DSP'den de bir aday çıkacağını hesaplayıp, kuvvetli bir isimle yarışıyorlar. Ama kadere bakın ki hesap tutmamış. DSP Genel Merkezi'nin, Samsun İl Seçim Kurulu'na aday bildirimi, faks yolu ile yapıldığı için usul yönünden reddedilmiş. CHP'li Başkan Muzaffer Önder'in, 'Eski genel başkanına' minnettar olduğunu söylemesine bile gerek yok...

Samsun belediye açısından ‘‘Büyük Şehir’’ statüsünde. İşbaşındaki belediye CHP'li. Büyük Şehir Belediye Başkanı Muzaffer Önder, iki dönemdir iş başında olan ve 12 Eylül öncesinde de Samsun milletvekili olarak iline hizmet eden bir mühendis. Eserleri, kentte iz bırakacak ölçüde birbirini izliyor ve gösterişsiz haliyle başkan geniş halk kesimlerinde seviliyor.

Bu sevginin bir kanıtı da Önder'in 1994 Mart'ında yapılan belediye seçimlerinde oyların yüzde 32'sini almış olması. İkinci parti DYP'nin oy yüzdesi 18.6, ondan sonra gelen RP'ninki ise 16.9. Bu sıralama Önder'e kentteki seçmen desteğini göstermeye yeter mi? Yıl 1999 ve Önder'in tabanı olan sosyal demokrat oylar, şu anda CHP'nin yanı sıra DSP'de de toplanmış. Üstelik DSP 24 Aralık 1995 genel seçimlerinde CHP'yi il düzeyinde tam on puan geride bırakmış.

Bu yılki belediye seçimlerinde ANAP, sol oylardan da bir bölümünü alabilecek bir aday ile çıkmayı planlamış ve Samsun'da başarılı bir Karayolları Bölge Müdürlüğü geçmişine sahip Yusuf Ziya Yalçın'ı, İstanbul'daki görevinden istifa ettirerek Önder'in karşısına çıkartmış. Bunlar yapılırken de Önder'in karşısında nasıl olsa bir de DSP başkan adayının olacağı hesabı yapılmış. Ama kadere bakın ki hesap tutmamış. DSP Genel Merkezi'nin, Samsun İl Seçim Kurulu'na aday bildirimi, faks yolu ile yapıldığı için usul yönünden reddedilmiş. Muzaffer Önder'in 'Eski genel başkanımın bana olan desteği' diye tanımladığı bu yanlışlıktan dolayı mutlu olduğunu söylemesine bile gerek yok.

KAMURAN ÇÖRTÜK!

Ama Yusuf Ziya Yılmaz'ın Büyük Şehir Belediye Başkanlığı'na adam akıllı asıldığı, afişleri, ilin en büyük gazetesi Halk'ta her gün yarım sayfa halinde yayınlanan renkli ilanı ve Klas TV'deki destek yayınları ile görülüyor. CHP'liler kadar, başka bazı kaynaklar da bu desteğinn Bayındır Holding'in patronu Kamuran Çörtük'ten sağlandığını söylüyorlar.

Önder'e göre, ANAP Genel Başkanı, Samsunlu olan Çörtük'ü kampanya için görevlendirmiş. O da, kolları sıvayarak Halk gazetesi ile Klas TV'yi almış.

Çörtük'ün kentte toplu konut yapımı, doğalgaz boru hattı yapımı gibi büyük inşaatları üstleneceği, Mavi Akıntı Projesi ile dolgu alanlarına yapılacak süper market zincirlerine ilgi duyduğu ileri sürüyor.

ANAP İl Başkanı Mehmet Alkan, bu iddiaların kasten çıkartıldığını söylüyor ve ‘‘Çörtük Samsun'ludur. Ama bizim başka iş adamlarımız da var. Ben de iş adamıyım ve Çörtük'ün desteğine ihtiyacımız yok’’ diyor.

Gelelim genel seçimlere...

Geçen seçimlerde Samsun 11 milletvekiline sahipti. Bunlardan 3'ünü ANAP, 3'ünü RP, 2'şerini DYP ve DSP almış CHP de MHP'nin barajı aşmaması nedeniyle 1 milletvekili çıkartmıştı.

Şayet partilerin karargahlarına 'Ya şimdi?' diye sorarsanız alacağınız yanıt hemen her partinin bu seçimde Samsun'a düşen on milletvekilliğinin çoğunluğunu kendilerinin alacağı yönünde. Ya ikinciliği alacak parti?

DOĞRU ADRES

Hemen hepsi, ikinci parti olarak DSP'yi daha doğru adres ile Ecevit adını adeta sözbirliği etmişçesine söylüyor.

Parti binaları dışında konuştuğum Samsunlular on milletvekilliği için sıralamada en çok milletvekilliğini DSP'ye veriyor ve sayıyı 3 olarak tahmin ediyorlar. Ondan sonra ANAP, FP ve DYP için 2'şer milletvekilliği dağıtılıyor. Geriye kalan 1 milletvekilliği için -ülke barajını aşarsa- MHP'nin şansından söz ediliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!