DSİ’den deprem bilançosu: Barajlarda ciddi hasar yok

Güncelleme Tarihi:

DSİ’den deprem bilançosu: Barajlarda ciddi hasar yok
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2023 07:00

Depremlerde bazı barajların çatladığı ve ağır hasar aldığı iddialarına DSİ’den cevap geldi: “140 adet baraj tek tek incelendi. İlk etapta acil müdahaleyi gerektirecek bir duruma rastlanmadı. Bazı barajlarda kısmi, hafif hasarlar tespit edildi.”

Haberin Devamı

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdür Yardımcısı Murat Alp, TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’na deprem bölgelerindeki barajların durumu ve yapılan çalışmalarla ilgili özetle şu bilgileri verdi:

3 MİLYON TON ENKAZ

* Sahada bulunan 12 bin 600 makine ve ekipmanın 5 bin 26 adedi Tarım ve Orman Bakanlığı’mıza aitti. Bu 5 bin 26 adet iş makinesinin 3 bin 42’si, yani yaklaşık yüzde 60’ı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün.

* Bugüne kadar 3 milyon ton enkaz kaldırdı iş makinelerimiz. 5.4 milyon litre de motorin dağıttı.

* 578 konteyner ve seyyar WC imalatı gerçekleştirdik. 998 barınma çadırı, 24 bin 968 battaniye, 2 bin 221 ısıtıcı ve uydu telefonu dağıtımı yapıldı.

* Çadırkent ve konteyner alanlarının saha düzenlemeleri yapılarak içme suyu ve kanalizasyon hatları kazıldı.

Haberin Devamı

* Barajlarımız gerçekten önemli bir sınav verdi bu önemli depremlerde. Deprem bölgesi içerisinde kalan 140 adet baraj tek tek incelenirken, ilk etapta acil müdahaleyi gerektirecek bir duruma rastlanmadı.

* Asi Nehri’ndeki su yükselmesiyle Hatay Havalimanı’na ve terminal binasına su basması DSİ’nin bölgeye gönderdiği altı adet pompayla su tahliyesi yapılarak önlendi.

YÜZDE 57 DOLULUK

* Kahramanmaraş’ta ortaya çıkan yüksek sayıdaki defin işlemlerine ait mezar kazıları da DSİ tarafından yapıldı.

* Kartalkaya Barajı’nın kretinde (baraj gövdesinin en üst noktaları) çatlaklar tespit edildi. Bu barajın hasarlı kısmını kaldırarak yeniden yapımına yönelik yapım ihalesini gerçekleştireceğiz.

* Geçen sene bu zamanlar kuraklık durumunda barajlarımızın doluluk oranı yüzde 63’tü, bu sene yüzde 57. Ama bu yüzdemiz bahar yağışlarıyla artıyor.

* Hatay’da 12 adet barajımız DSİ teknik ekiplerince incelendi. Burada Reyhanlı, Yarseli ve Büyük Karaçay barajlarımızda kısmen az hasar tespit edildi.

ASİ’NİN DEBİSİ TAKİPTE

* Asi Nehri’nde 9 Şubat’ta meydana gelen bir su yükselmesi Suriye’deki aşırı yağışlar nedeniyle 130 m3/sn değerine çıkması üzerine Afrin kurutma kanalı regülatöründeki kapaklar açıldı ve iş makineleriyle bir drenaj sağlandıktan sonra bu 25 metreküplere kadar düştü. Asi Nehri’nin debisi de sürekli ölçülerek takip ediliyor.

Haberin Devamı

* Deprem bölgesindeki 11 ilimizde bulunan 907 bin 876 hektar alanı sulayabilen 190 adet tesisten sadece yüzde 2’sinde sulama yapamıyoruz gibi görünüyor.

ATATÜRK BARAJI 4 KEZ İNCELENDİ

DSİ Genel Müdür Yardımcısı Murat Alp, Atatürk Barajı’nın dört defa detaylıca kontrol edildiğini söyledi ve “Herhangi bir sorun gözlemlenmedi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!