Dövülen çocuk Kozan'ın Turgutlu Köyü'nden

Güncelleme Tarihi:

Dövülen çocuk Kozanın Turgutlu Köyünden
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2010 16:47

İSTANBUL'da, sokakta mendil satan çocuklar tarafından ‘kendi bölgelerinde dilendiği için’ saldırıya uğrayan, Haliç Köprüsü'nün orta refüjde temizlik görevlilerince ağır yaralı halde bulunup tedavisi süren 5 yaşındaki B.K.'nın memleketi Adana'nın Kozan İlçesi'ne bağlı Turgutlu Köyü, ‘Dilenci Köyü’ olarak biliniyor.

Haberin Devamı

Adana çevresindeki kentlerin yanısıra, İstanbul Belediyesi'ndeki kayıtlarda da dilencilerin geldikleri adresin Turgutlu Köyü olduğu ortaya çıkıyor. Turgutlu halkından birçoğu ilçede akaryakıt istasyonu işletip ticaretle uğraşırken, köy evlerinin önünde de otomobil ve traktörler bulunuyor.

Minik B.K., dün sabah erken saatlerde temizlikçiler tarafından boğazından çamaşır ipiyle bağlanıp sürüklenmiş, kafatası kırılmış, sol eli kesik, sol gözü şiş ve morarmış, perişan halde bulunmuştu. İstanbul Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu İl Müdürü Önal İnaltekin'in, “Çocuk koruma altına alınacak. 5 kardeşler. Nüfusları Adana'nın Kozan İlçesi'ne kayıtlı, dilencilik yapmak için İstanbul’a geldiklerini öğrendik” demesinin ardından gözler ailenin memleketine çevrildi.

Sırtlarında kambur, kucaklarında bebek, kimi sargılı bacaklı, kimi koltuk değnekleriyle cami avlularından yollara, otogar ve tren istasyonlarına kadar yayılan ve “Allah rızası için” diyerek duygu sömürüsü yapan, bir kısmının da yakalandıklarında sapasağlam olduğu anlaşılan dilenciler, büyük şehirlere uzun yıllar bu köyden gitti. Adana çevresindeki kentlerin yanısıra, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ndeki kayıtlarda da dilencilerin geldikleri adresin Turgutlu Köyü olduğu ortaya çıktı.

MUHTARLARIN İHBARI

Turgutlu ile ilgili en çarpıcı gelişme ise 2003 yılında yaşandı. Köyün o dönemdeki muhtar azalarından Hakkı Toprak, yapılan işten dolayı utanç duyarak Gebze Belediyesi'ne bir yazı göndererek köyden 99 kişinin çok zengin olduğunu, büyük servetleri olmasına rağmen özellikle Gebze’de dilencilik yaptıklarını bildirip, isimlerini de verdi. “Bu dilenciler köyümüzün adını kötüye çıkarıyor” diye yapılan ihbarın ardından Gebze sokaklarında çok yüklü servetlere sahip dilenciler çocukları ile birlikte yakaladı.

2004 yılında da dönemin köy muhtarı Salim Alpaslan tarafından İstanbul Valiliği’ne bir yazı gönderilerek, dilenmek için bu kente gidenlerin isimleri bildirilip yakalanmaları istendi.

Geçen ay da Mersin'de ayağı sakat görünümdeki bir dilenci hastaneye getirildiğinde, zabıtaların arasında aniden ayağa kalkıp yürümeye başlayınca foyası meydana çıktı.

RAMAZAN'DA FAZLA MESAİ

Köy halkı dilencilik yapıp yapmama konusunda ikiye bölünürken, özellikle Ramazan aylarında köyde ileri yaşta olanların yarıdan fazlası dilenmeye gidiyor. Bu kişilerin gittikleri yerlerde bazı dilenci çeteleri ile de irtibatlı oldukları belirtiliyor.

Turgutlu halkından birçok kişi ilçede benzin istasyonu işletip ticaret ile uğraşırken, köy evlerinin önünde de otomobil ve traktörler bulunuyor. Köy muhtarı Ramazan Yurdadağ, nüfuslarının giderek azaldığını şu anda 600 kişinin yaşadığını, dilencilik konusunda bir yorum getirmek istemediğini belirtti. Dilencilik yaptığı bilinen bazı kişiler ise kendilerine iş verilmesini, mecbur kaldıkları için dilencilik yaptıklarını söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!