Dönüş operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Dönüş operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Antarktika'da uygunsuz hava koşulları yüzünden mahsur kalan ve bir türlü tedavisine başlanamayan kanserli kadın araştırmacı, başarılı bir operasyonla kurtarılabildi.

Uygunsuz hava koşulları yüzünden günlerdir havalanamayan Amerikan askeri C-130 Hercules kargo uçağı, Jerri Nielsen'i almak üzere Antarktika sahillerindeki McMurdo Amerikan üssünden havalandı. Uçak 2 bin 560 kilometre yol katettikten sonra Amundsen-Scott Güney Kutbu araştırma istasyonuna indi. Burada 22 dakika kalan uçak, Nielsen'i aldıktan sonra tekrar McMurdo'ya döndü.

Havadan ilaç atılmıştı

Dünyanın en pahalı hasta naklinde Nielsen, McMurdo'dan da Yeni Zelanda'ya uçtu. Nielsen, oradan da ABD'ye geçecek. 47 yaşındaki Nielsen, 5 ay önce göğsünde bir tümör saptayarak, ABD'den yardım istemişti. Kadın doktora Temmuz ‘da askeri uçakla gönderilen kemoterapi ilaçları ve tıbbi malzemeler, havadan atılmıştı. Nielsen de, kendi kendine kemoterapi yapmıştı.

Hava izin vermiyordu

Daha önce birkaç kez Nielsen'i uçakla alma girişiminde bulunulmuş, ancak bölgede sıfırın altında 50-60 dereceye kadar düşen hava sıcaklığının yolaçtığı elverişsiz koşullar nedeniyle başarısız kalınmıştı. ABD hava kuvvetleri, eksi 50 derece ısının uçağın yeniden kalkışını tehlikeye düşüreceği için inişe izin vermiyordu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!