Dönerciye standart geldi

Güncelleme Tarihi:

Dönerciye standart geldi
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 15, 2003 00:00

Türk Standartları Enstitüsü, özgün Türk yemeklerinden biri olan dönerin ustasına da standart getirdi. Buna göre, dönerciler israfı önleyecek, hijyen kurallarına uyacak, her türlü garnitürleri bilecek ve hazırlayacak, ilk yardım kurallarını, kaza ve yaralanmalar ile ilgili hukuki kuralları bilecek. Dönerci ustaları sınava girecek.Türk Standartları Enstitüsü döner ustalarının da standartlarını belirledi. Buna göre dönerciler artık hijyen kurallarına uyacak, israfı önleyecek ve ilk yardım kurallarını bilecek.En çok tanınan Türk yemeklerinden biri olan ve yurtdışında da adı neredeyse Türkiye ile özdeÅŸleyen dönerin hazırlık aÅŸamalarını yapan ve tüketiciye sunan döner ustası, kalfa ve çıraÄŸa da standart getirildi. ÇIRAK STANDARTLARITSE'nin standartlarına göre artık bir dönerci çırağı, hijyen kurallarını bilecek, kılık ve kıyafetine özen gösterecek, yangından korunma kurallarını bilecek ve iÅŸyerindeki yangın söndürme cihazlarını kullanabilecek, mutfaktaki yanıcı ve patlayıcı maddeleri tanıyacak ve kullanma ÅŸartlarını bilecek. dönerci çırağı ayrıca, üstlerinden aldığı talimatları yerine getirecek, sebzelerin yıkama, ayıklama, doÄŸrama gibi ön hazırlık iÅŸlerini yapacak. SoÄŸan rendelemek ve ekmek kesmek gibi iÅŸlemleri kalfanın gözetiminde yapacak ve döner ocağını yakma usullerini de bilecek.ETLERÄ° KALFA KESECEKTSE standartında kalfanın görevleri de belirlendi. Buna göre kalfanın özelliklerinden bazıları da şöyle sıralanıyor:- Dönerin yapımında kullanılan malzemelerin, etin doÄŸranması terbiye edilmesi döner ÅŸiÅŸine istenilen ÅŸekilde dizilmesi, ocak karşısında piÅŸirilecek duruma getirilmesi gibi iÅŸlemleri yapmak ve ustasına bilgi vermek, - Etleri yaprak ÅŸeklinde kesmek ve marina ederek kullanıma hazır hale getirmek,- Baharatların karışım ve ete atılım oranlarını bilmek,- Döner ocağını yakmakUSTA Ä°SRAFI ÖNLEYECEKTSE'li olmak isteyen usta ise ÅŸu kurallara dikkat edecek:- Maiyetindeki elemanlara iÅŸ ahlakı ve mesleki bilgi bakımından rehber ve örnek olmak,- Astlarının yaptığı bütün iÅŸ ve iÅŸlemleri kontrol etmek,- Ä°lk yardım bilmek uygulamak ve uygulatmak,- Kaza ve yaralanmalarla ilgili hukuki iÅŸlemleri bilmek ve uygulamak,- Ä°nsan iliÅŸkilerini bilmek, uygulamak ve öğretmek,- Oda, dernek vb. mesleki kuruluÅŸların düzenlediÄŸi mesleki toplantı, seminer, geliÅŸtirme eÄŸitimi gibi faaliyetlere katılmak,- Dönerin hazırlanmasında, iÅŸ ve iÅŸlem basamaklarını bilmek ve uygulamak,- SipariÅŸ kabul usullerini bilmek ve uygulamak,- Her türlü garnitürleri bilmek ve hazırlamak,- Sandöviç ekmeÄŸi, tost ekmeÄŸi, pide, lavaÅŸ vb. ekmekleri hazırlamak,- Müşteriye giden dönerin gramajını, garnitürlerini ve dizaynını kontrol etmek,- Personel yemeklerinde porsiyon miktarını tespit etmek, israfı önlemek."TSE'LÄ° DÖNERCÄ° OLMAK İÇİN SINAV KOÅžULUÖte yandan dönerci ustalarının TSE standartı alabilmek için sınava girecek. Sınavda dönercilerin 100 puan üzerinden en az 60 puana ulaÅŸması gerekiyor. Mesleki bilgi ve becerinin deÄŸerlendirilmesinin ayrı ayrı yapılacağı sınavda, beceri ağırlığı yüzde 60, teorik bilgi ağırlığı ise yüzde 40 olarak belirlendi.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!