Dondurucuda işkence çiftlikte faili meçhul

Güncelleme Tarihi:

Dondurucuda işkence çiftlikte faili meçhul
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2009 00:39

ERGENEKON 3’üncü iddianamesinin eklerine giren, ‘Et piyasasında yolsuzluklar ve suçlar’ başlıklı 3 sayfalık ihbar mektubunda, çarpıcı iddialar yer aldı.

İhbarda, Ergenekon üyesi olduğu iddiasıyla tutuklanan Ünlüer Et firmasının sahibi Hüdayi Ünlüer ile kardeşinin çiftliklerinde faili meçhul vakaların meydana geldiği, dondurucu et deposunda işkence olayları yaşandığı öne sürülüyor.

Yine ‘Küçük’ bağlantı

Et piyasasında kaçakçılıkla büyük miktarda paranın teröre aktarıldığı öne sürülen ihbarda, ucuz et satan firmalara gönderme yapılıyor. İhbar mektubunda, emekli Tuğgeneral ve Ergenekon tutuklusu Veli Küçük’ün Maltepe’deki lokantasını ziyaret ettiği Ünlüer Et firmasının, örgütlenmenin kasası olduğu iddiası da yer aldı. Savcılığın içeriğini sorduğu Hüdai Ünlüer ise, ihbarın asılsız olduğunu savundu. İhbar mektubunun içeriği ve 47. şüpheli olarak Ünlüer’in savcıya verdiği yanıtlar, 3. Ergenekon iddianamesinin 1378. sayfasında yer aldı. Ünlüer, Organize Suçlar ve savcılıkta verdiği ifadesinde emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ü tanıdığını belirterek, şunları söyledi:

“İhbarda belirtilen hususlar asılsızdır. Veli Küçük ile 2001-2004 arasında Endi mağazalarının et reyonlarını işlettiğim dönemde tanıştım. Bu dönemde Veli Küçük, Endi ve Gima mağazalarında yönetim kurulu üyesi olduğundan, bir kez iş amaçlı Endi’nin Bostancı’daki genel merkezinde ticari amaçlı görüştüm.

Hatalı yatırımdan battık

Kendisini 2003’te Gurme Lokantası’nın açılışına davet ettim, eşiyle geldi. 2005 yılında lokantanın ikinci şubesinin açılışına davet ettim, yalnız geldi, yarım saat kalıp ayrıldı. Bu açılışlara birçok sanatçı, belediye başkanı ve bürokrat gelmekteydi. Ben Ünlüer et firmasını 30 yıldır büyük güçlüklerle bu aşamaya getirdim. Daha sonra hatalı yatırımlar nedeniyle zor durumda kaldık, ekonomik sıkıntıya girdik. Hiçbir terör örgütü aile yapımıza uymaz.”

İŞTE İDDİALAR

İDDİANAMEYE giren ihbar mektubunda şu iddialar yer alıyor:

* Ünlüer Et firmasının sahibi Hüdayi ve Önder Ünlüer kardeşler, kamu bankalarını, 50 milyon liradan fazla miktarda dolandırıp iflaslarını açıklamadan önce, güvendikleri kişiler üzerine Mera Et ve Harman Et isimli iki şirket kurdurdular.

Yalancı şahit, tehdit

* Kendi personellerinin bir kısmını bu iki şirkette istihdam eden Ünlüer kardeşler, daha evvel çeşitli şahıslara Kartal’da bulunan merkez depolarında işkence yaptı, dayak attık. Bu vakalardan bazıları adli makamlara bildirilmesine rağmen, yalancı tanıklar ya da mağdurların tehdit edilmesi sureti ile soruşturmanın önüne geçildi. Ayrıca bu şahısların kendilerine ait çiftlik evine götürdükleri bazı şahısların akıbeti meçhul olmuştur.

* Ülkemizde tonu 5 bin doları bulan canlı büyükbaş hayvanın tonu komşu ülkelerde 1300 dolar. Sadece İstanbul’un aylık et tüketiminin 5 bin ton olduğu düşünülürse, bu kaçakçılığın boyutları, dolayısıyla teröre aktarılan paranın büyüklüğü kolayca hesaplanabilir. Zaten ülkemizdeki alım fiyatları ile satışı imkânsız fiyatlardan et satan firmalarının (Burada iki firmanın ismi veriliyor) reyon fiyatları incelenirse, kemikli olarak İstanbul Ticaret Borsası’nda en düşük 9 TL olarak tescil edilen etin kilosunun nasıl olup da kemiksiz olarak aynı fiyata, hatta düşüğüne satıldığı anlaşılamamaktadır. Ayrıca ... Et firmasının Erbil’de bir mezbaha sahibi olması düşündürücüdür.

(170 klasör- sayfa 114)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!