Dondurma keyfiniz kaçmasın

Güncelleme Tarihi:

Dondurma keyfiniz kaçmasın
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 22, 2001 14:27

İçerdiği yüksek kalsiyum oranı ile çocukların kemik gelişimini destekleyen dondurmanın faydaları, belli noktalara dikkat edilmezse zarara dönüşebiliyor. Uzmanlar dondurmanın çok kolay bozulduğunu belirterek zehirlenme olasılığı nedeniyle iri kristalli, buzlu, pıhtılı, yumuşak yapılı dondurmaların yenmemesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Hacettepe Ãœniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü diyetisyenlerinden Alev KocabaÅŸ, süt ürünü olan dondurmanın çok kolay bozulabildiÄŸine dikkati çekti.Â

Kocabaş, gerektiği şekilde korunan ve sağlıklı ambalajlarda satılan dondurmaların yenilmesini önererek, ''Dondurma aromalarının bozuk veya yetersiz olması ve kalitesiz hammadde kullanılması, yanlış işleme tekniği, yanlış saklama koşulları, acı, pişmiş hatta ambalaj materyali tatlarına yol açabilmektedir. Ayrıca yapı bozukluğu olarak da iri kristalli, buzlu, pıhtılı, yumuşak, gevşek yapılar sık karşılaştığımız sorunlar arasında yer alıyor'' diye konuştu.

Alev KocabaÅŸ, zehirlenme olasılığına karşı bu unsurlara dikkat edilmesi gerektiÄŸini vurgulayarak, dondurmanın tüketildiÄŸi saatin ve miktarın da özellikle kilo sorunu olanlar için önem taşıdığını kaydetti.Â

Karbonhidrat açısından zengin olan dondurmanın akşam saatleri yerine, gündüz saatlerinde ve öğün arasında yenilmesini öneren Kocabaş, diyabetik ve light ürünlerin de tercih edilebileceğini söyledi.

Bu tür ürünlerin sınırsızca, istenildiği kadar tüketilebileceğine ilişkin yaygın ve yanlış bir inanış olduğuna işaret eden Kocabaş, ''Sonuçta kullanılan tatlandırıcıların yapay oldukları unutulmamalı veönerilen dozun üstüne çıkılmamalıdır. Özellikle pastanelerde satılan diyabetik dondurmaların güvenilir olmasına özen gösterilmelidir'' dedi.

4 MEVSÄ°M TÃœKETÄ°LEBÄ°LÄ°R

KocabaÅŸ, dondurmanın, kalsiyum, protein, yaÄŸ, karbonhidrat ve D vitamini açısından zengin bir yapısı bulunduÄŸunu belirterek, yalnız yaz aylarında deÄŸil, 4 mevsim tüketilebileceÄŸini söyledi. Yanlış bilgilendirme nedeniyle Türkiye'de Avrupa ülkelerine nazaran daha az dondurma tüketildiÄŸini kaydeden KocabaÅŸ, ''Oysa endüstriyel dondurma, yerel inanışların tersine, kimyasal ve fiziksel iÅŸlemler sonucu olarak, alındığı ilk andan itibaren vücut sıcaklığına uyum saÄŸlar ve boÄŸaz aÄŸrılarına yol açmaz'' dedi. KocabaÅŸ, endüstriyeldondurmadaki yaÄŸların 37 derece olan vücut sıcaklığının altında, 28-32derece arasında eridiÄŸi belirtti.Â

ÇİNLİLERİN İCADI

Kocabaş'ın verdiği bilgilere göre, dondurma 3000 yıl kadar önce Çinliler tarafından üretildi. Ancak ilk ticari dondurma tesisi 1851 yılında İngiltere'nin Baltimore eyaletinde kuruldu.    Türkiye'de ise uzun süre ev, pastane, sokak ve otel dondurmacılığıçerçevesinde kalan dondurmacılık, teknolojik üretim aşamasına 1900'lü yılların sonunda geçti. Bu noktadan sonra dondurma üretimi ve tüketiminde büyük artış yaşandı.

Dondurmanın lezzetini tamamlayan külah ise yaklaşık 100 yıl önce tarih sahnesine çıktı. Malcolm Forbes ve Jeff Bloch'un kaleme aldığı ''Ne Kadınlar'' isimli kitapta külahı icat eden isimsiz kadının öyküsüşöyle aktarılıyor:

''Olay 1904 St. Louis Dünya Fuarı'nda gerçekleşmiş. Fuar alanında hem dondurma satıcıları hem de şekerle kaplı ince gözleme satanlar vardı. Charles Menches adındaki bir dondurma satıcısı, adı çoktan unutulmuş genç bir hanımla dolaşmaktaydı. Kibar bir erkek olan Menchessevgilisine bir buket çiçek ve bir dondurmalı sandviç almıştı. Kadın her iki hediyesini de elinde tutmakta güçlük çekiyordu. Dondurmanın damlamaması için sandviçin bisküvilerini külah şeklinde iki yanına sarmayı aklı etti. Bu tabloyu gören üreticiler, hemen harekete geçti ve bugün saatte 150 bin külah üretiliyor.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!