Domuzdan organ nakli

Güncelleme Tarihi:

Domuzdan organ nakli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bilim adamları, eskiyen veya yaralanan bir organın yenilenmesi ya da tamir edilmesi yolunda çok önemli bir adım daha attılar: Şimdiye kadar pek çok kez denenen, ancak insan vücudu tarafından bir süre sonra reddedildiği için, çok uzun süreli olmayan hayvandan insana organ nakli, yeni geliştirilen bir teknik sayesinde artık kalıcı hale getiriliyor. Hayvandan alınan organ, yeni teknik sayesinde insan vücudu tarafından hiçbir zaman reddedilmeyecek ve operasyon başarılı olacak.

HAYVANDAN insana organ nakli konusunda en önemli adım kabul edilen yöntemi, ABD'nin Connecticut eyaletinde faaliyet gösteren Alexion Pharmaceuticals şirketinin araştırma görevlileri buldu. Yapılan çalışmalarda önce Virginia Tech şirketinin katkılarıyla ‘‘CD-59’’ adlı insan geni bir domuza aşılandı. Ardından bu insan genini taşıyan domuzun bazı organları, organ nakli bekleyen hastalara nakledildi. Yeni organ, ilk aşamada bağışıklık sistemini atlatsa da daha sonra vücut tarafından reddedildi.

Yeni geliştirilen yöntem, işte bu noktada devreye giriyor ve insan geni taşıyan hayvan dokusunun vücut tarafından reddedilmesini önlüyor. Avustralyalı bilim adamlarının yaptıkları çalışmalardan yararlanan Alexion şirketindeki biyoteknoloji uzmanları, domuz dokusunda bulunan şekere benzer bir molekülün yapısını değiştirdiler. Böylelikle daha önce insan vücudundaki antikorları, bir mıknatıs gibi üzerine çekerek saldırmalarına neden olan molekül, insanın bağışıklık sistemi tarafından algılanıyor. Sonuçta da antikorlar, insan geni taşıyan domuz dokusunu yabancı görmedikleri için saldırmıyorlar ve yeni organ insan vücuduna uyum sağlıyor.

KARŞI ÇIKANLAR

Alexion'daki araştırmacılar, şimdiden domuzdan aldıkları beyin hücrelerini farelere başarıyla aktardılar ve bir tür Parkinson hastalığına yakalanmış olan farelerdeki titremeler, ortadan kalktı. Bilim adamları aynı deneyin bu yıl sonunda insanlar üzerinde denenebileceğini belirttiler. Hayvandan alınan organların şimdiye kadar insanlarda bulunmayan bazı hastalıklara yol açabileceğini belirterek bu tür nakillere karşı çıkan kimi tıp çevreleri ile hayvan hakları savunucuları, araştırmaların durdurulmasını istediler. Öte yandan önümüzdeki 15 yıl içinde hayvandan insana organ naklinin hiçbir sorunla karşılaşmadan yapılabileceği söylenmekte. Böylelikle Parkinson, omurilik zedelenmesi veya kaza sonucu organların işlevini yitirmesi gibi durumlarda başvuralacak çok zengin organ bankaları kurulabilecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!