Domuz çiftliklerinde denetim yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Domuz çiftliklerinde denetim yapıldı
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 21, 2004 00:00

Ä°stanbul GaziosmanpaÅŸa HacımaÅŸlı Köyü'ndeki domuz çiftliÄŸinde, Ä°l Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla Ä°stanbul SaÄŸlık ve Çevre müdürlükleri tarafından denetim yapıldı. Ä°l SaÄŸlık Müdürlüğü ile Ä°l Çevre Müdürlüğü yetkilileri, Tarım Ä°l Müdürlüğü'nce dün kesimhanesi mühürlenen HacımaÅŸlı Köyü Domuzdere mevkiindeki Fomar Gıda Ãœretim ve Pazarlama Sanayi Ticaret Limited Åžirketi'ne ait domuz çiftliÄŸine geldi.   Ä°l SaÄŸlık Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Zeki Kaplan, dün Tarım Ä°l Müdürlüğü'nce yapılan denetimlerde bin 126 olarak belirlenen domuz sayısının, kendilerine daha önce 5 bin olarak beyan edildiÄŸini söyledi.  Domuzların yılda 2 kez doÄŸum yaptığını hatırlatan Kaplan, bu domuzların kontrolsüz olarak kesildiÄŸini ve nerelere dağıtıldığının  belli olmadığını ifade etti. Ä°l SaÄŸlık Müdürlüğü Gıda, Kontrol ve Çevre SaÄŸlığı Åžube Müdürü Ä°rfan Yılmaz da, domuz çiftliÄŸinin çevreyi ve suyu kirlettiÄŸini dile getirdi.  ÇiftliÄŸin koÅŸullarının hayvan kesimine uygun olmadığını anlatan Yılmaz, soÄŸuk hava depolarının bile yeni inÅŸa edilmekte olduÄŸunu ifadeetti.  Domuz çiftliÄŸinin, atıklarını, Ä°stanbullular'a içme suyu temin eden Sazlıdere Barajı'na su boÅŸaltan Türkköse Deresi'ne bıraktığının tespit edildiÄŸini kaydeden Yılmaz, Ä°SKÄ° gerekli arıtımı yaptığı için  Ä°stanbullular'ın içme suyu konusunda telaÅŸlanmamaları gerektiÄŸini söyledi.  Yılmaz, buna karşın derede tutulan balıkların, buradan su içen hayvanların ya da bu sularla sulama yapılan tarım alanlarının çeÅŸitli hastalıklara neden olabileceÄŸini bildirdi.   Bu arada, işçiler de çiftlikte her gün 10-15 domuzun kesildiÄŸini, ancak nerelere dağıtıldığını bilmediklerini söyledi. ÇİĞ KÖFTE SATAN Ä°ÅžYERLERÄ° DENETLENDİ  Gaziantep Ä°l SaÄŸlık Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, ''Kimsenin paniÄŸe kapılmasına gerek yok, vatandaÅŸlarımız güvendikleri yerlerden çiÄŸ köfte alıp yiyebilirler'' dedi.  Ä°zmir'de çiÄŸ köfteciden aldıkları ürünleri tüketenlerde triÅŸinellozis hastalığına rastlanmasının ardından, Gaziantep'te de SaÄŸlık Ä°l Müdürlüğü Çevre SaÄŸlığı görevlileri, açıkta ve tezgahlarda çiÄŸ köfte satışı yapan iÅŸyerlerini denetledi.  Ä°ncelemede ekipler 3 iÅŸyerinin hijyen kurallarına uygun çalışmadıklarını tespit ederek, uyarıda bulundu.  Denetimlerin ardından açıklama yapan SaÄŸlık Ä°l Müdürü Dr. Yıldırım, Türkiye'de çiÄŸ köftenin en çok tüketildiÄŸi illerin başını Gaziantep'in çektiÄŸini, Ä°zmir'de baÅŸlayan tartışmalar sonrasında Gaziantepli çiÄŸ köfte satıcılarına yönelik bir denetim yapmak istediklerini söyledi.  Ä°lde gerek iÅŸyerlerinde gerekse de evlerde çiÄŸ köftenin sadece koyun etinden yapıldığını, ilde zaten domuz etinin satılmadığını kaydeden Dr. Yıldırım, şöyle konuÅŸtu:  ''Ä°limizde domuz yetiÅŸtiriciliÄŸi ve domuz eti de bulunmadığı için vatandaÅŸlarımızın paniÄŸe kapılmalarına gerek yok. VatandaÅŸlar temiz, hijyenik, kaliteli et ve malzeme kullanan güvendikleri iÅŸyerlerinden çiÄŸ köfte alıp yiyebilirler.'' Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!