Dolar Rus rublesi karşısında düşüyor

Güncelleme Tarihi:

Dolar Rus rublesi karşısında düşüyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2006 16:55

Dolar, Rus rublesi karşısında düşmeye devam ederken, son bir hafta içinde ilk defa 27 rublenin altına indi.

Rus Vedomosti gazetesinde yer alan habere göre, Rusya Merkez Bankası'nın doların değerinin düşmesine engel olmadığı, 1 doların bir yıl içinde 26 ruble seviyesine inebileceği kaydedildi.
Haberde, petrol ve doğalgaz karşılığı ülkeye çok miktarda döviz girişinin doların düşmesindeki en önemli etkenler olduğu belirtilirken, “2003'ün Ocak ayında 31,88 rubleden işlem gören dolar, bugüne kadar yüzde 15 değer kaybederek 27 rublenin altına indi” denildi.

Vedomosti, dolara karşı Brezilya Reali'nin yüzde 4, Güney Afrika Rend'inin yüzde 3,1, Türk lirasının ise yüzde 6 değer kaybettiğini hatırlatırken, “Rusya'nın bu ülkelerden başlıca farkı petrol ve doğalgaz yataklarına sahip olmasıdır. Rusya'nın altın ve döviz rezervi her hafta 5 milyar dolar yükseldi. 5 mayıs itibariyle Rusya'nın altın ve döviz rezervi 231.1 milyar dolar seviyesine ulaştı” görüşüne de yer verdi.

Noviye İzvestiya gazetesi de konuyla ilgili haberinde, Rusya'da dolar bazında maaş alan ve birikimlerini dolar olarak değerlendiren vatandaşların kaybının büyük olacağı uyarısında bulundu.
Gazete, Rusya'da çalışanların üçte birinin maaşlarını dolar bazında aldığını ifade ederken, şunları kaydetti:
“Geçtiğimiz iki yıl içinde aylık bin dolar maaş alan bir vatandaş, her ay ortalama 2 bin 210 ruble veya 85 dolar kaybetti. Eğer maaşların yükseldiği gözönüne alınmazsa, dolar bazında maaş alanların gelirlerinin daha da düştüğü görülüyor. Bugüne kadar dövizle maaş isteyen vatandaşlar artık maaşlarının ruble olarak ödenmesini istiyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!