Dolar kazanmayan dolarla borçlanmasın

Güncelleme Tarihi:

Dolar kazanmayan dolarla borçlanmasın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2008 11:13

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, döviz geliri olmayanların dövizle borçlanmamasını istedi.

Haberin Devamı

Unakıtan, Ankara'da düzenlediği basın toplantısında, makro ekonomik gelişmeler ve 2007 yılı bütçe uygulama sonuçlarını ele aldı. Öncelikle piyasalardaki
dalgalanmaları değerlendiren Unakıtan, ABD Merkez Bankası'nın (FED) dünkü faiz indiriminin finansal piyasalardaki olumsuz gidişatı durduramayacağı yönündeki görüşlerin ağır bastığına işaret etti. Unakıtan, şunları söyledi:

"Bu tür dalgalanmalar her zaman yaşanabilir. Burada önemli olan paniğe kapılmadan gelişmeleri yakından izlemektir. Türkiye'de konut kredisi krizi olmadı. Bu kriz gelişmiş ülkelerde yaşanıyor. Başı da ABD. Bizde herhangi bir kriz yok ama oradaki krizin etkileri geliyor. Dışarıdan gelen rüzgar biri etkiliyor."

Türkiye'nin ABD ile ticari ilişkisinin çok büyük olmadığını söyleyen Unakıtan, "Toplam ihracat içindeki payı yüzde 4. O yüzden ABD'nin resesyona girmesiyle bizim büyük bir derdimiz yok. Avrupa'da ise öyle büyük bir resesyon filan olmaz..."

Haberin Devamı

CARİ AÇIKTA SIKINTI YOK

BÜTÇE AÇIĞINDA OLUMLU GELİŞME

Basın toplantısında bütçe uygulama sonuçlarını da açıklayan Unakıtan, 2007 yılında 189.7 milyar YTL'lik gelire karşın 203.5 milyar YTL'lik harcama yapıldığını belirtti.

Türkiye'nin 2007 bütçe açığının 13.8 milyar YTL olarak gerçekleştiğine işaret eden Unakıtan, hedefin ise 16.8 milyar YTL olarak belirlendiğini, böylelikle bütçe açığında hedeften daha iyi bir sonuç elde edildiğini vurguladı.

Türkiye'nin cari açık konusunda da sıkıntıya girmeyeceğini belirten Unakıtan, şunları söyledi:

"Neden girmeyiz? Çünkü özelleştirmeler var. Bu sene özeleştirmelere daha fazla önem vereceğiz. Biz Tekel'i özelleştirmeye çıkıyoruz. Buradan gelecek para var. İzmir limanını 1.275 milyar dolara, Petkim'i 2.040 milyar dolara sattık. Şimdi bu ihalelerin neticelerini bekliyoruz Danıştay'dan.

2008'de ayrıca Halkbank'ı, Telekom'un kalan hisselerini, otoyol ve köprüler ile Milli Piyango'yu özelleştireceğiz.  Türkiye cari açık konusunda bir sıkıntı içerisinde değildir."

KREDİLERE DİKKAT

Tüketicileri krediler konusunda uyaran Unakıtan, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Senin gelirin dolar değilse dolar borçlanma, kendini tehlikeye atma. Döviz gelirin varsa tamam. Ama gelirin YTL ise döviz borçlanma. Herkes dikkat etsin, hesabını kitabını iyi yapsın."

MERKEZ BANKASI TAŞINACAK

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması konusunda da “Taşıyacağız, lami cimi yok  bu işin. BDDK da, SPK da taşınacak, finansal merkez orası” dedi.

Makine ve teçhizata yönelik, geneli kapsayan kdv indirimi çalışmasının  hangi aşamada olduğunu sorulması üzerine de Unakıtan, leasing  sektöründeki vergi düzenlemesiyle ayrıcalığın kaldırıldığını ve bazı  makinelerin KDV'lerinde indirim öngören bir çalışmaya yöneldiklerini  hatırlattı.

Haberin Devamı

Önceliği tarım makinelerine verdiklerini ifade eden Unakıtan, “Tarım  makineleri ile ilgili çalışmamızı bitirdik, yakında hükümete sunacağız”  dedi.

Unakıtan, üretime yönelik diğer bazı makineler ile ilgili de  çalışmaların devam ettiğini, bunları kısa sürede tamamlamayı umduklarını  kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!