Dokunulmazlıklara 'üçüncü öneri' formülü

Güncelleme Tarihi:

Dokunulmazlıklara üçüncü öneri formülü
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2016 09:33

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu’nun “CHP’nin önerilerinden biri müzakere edilebilir” sözleriyle alevlenen dokunulmazlık tartışmasında gözler CHP’nin önerilerine çevrildi.

Haberin Devamı

Kulislerde Davutoğlu’nun, CHP’nin, fezlekesi olan milletvekilleriyle birlikte bakanların da dokunulmazlıklarının bir defaya mahsus kaldırılmasını içeren üçüncü önerisini işaret ettiği yorumları yapılırken, AK Parti Meclis Grup Başkanvekili Bülent Turan da Hürriyet’e, “Üçüncü öneri, partimizin yetkili kurullarında görüşüldükten sonra Meclis gündemine getirilebilir” dedi.AK Parti yönetimi de konuyu, bu gelişmenin ardından kendi içerisinde değerlendirmeye aldı.

CHP’nin üçüncü önerisinin de masaya yatırıldığı bu değerlendirmelerin bu hafta içinde Davutoğlu’nun da katılacağı kapsamlı bir toplantıda olgunlaştırılmasının ardından konunun önce CHP ile görüşülüp ardından da diğer partilere götürülmesi bekleniyor.

ÜÇÜNCÜ ÖNERİ BAKANLARI DA KAPSIYOR

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu’nun geçen hafta AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancıoğlu’nu ziyaret ederek dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin üç seçenekli bir öneri paketi iletmişti. CHP’nin AK Parti tarafından da müzakere edilebilir bulunan önerilerinden üçüncüsü; Anayasaya bir geçici maddeyle, bu değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihe kadar Meclis’te fezlekesi bulunanlar ve hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılan bakanlar da dahil milletvekillerinin dokunulmazlıklarının bir defaya mahsus kaldırılmasını öngörüyor. CHP’nin önerisine göre bu fezlekeler gerekli yargı sürecinin işlemesi için 15 gün içinde Meclis Başkanlığı’na gönderilecek. Öneride isteyen milletvekillerinin bu işleme ilişkin itiraz hakları da korunuyor. 

Haberin Devamı

AK PARTİ: MÜZAKERE EDİLEBİLİR

AK Parti Meclis Grup Başkanvekili Bülent Turan, Hürriyet’e şu açıklamayı yaptı:“Yasama dokunulmazlığı, parlamenter sistemlerde korunan temel değerlerden biridir. Çünkü milletvekilleri, milletin temsilcileri olarak yasama faaliyetini yerine getirirken, hiçbir endişe taşımadan bu işleri yapmak zorundadırlar. Aksi hâlde, milli irade gerçek anlamıyla Meclis’e yansımamış olacaktır. CHP’nin ‘dokunulmazlıkları kaldıralım’ önerisi, aslında parlamenter sistemi zayıflatan bir öneridir. Bu durumda Meclis’in çalışmaları aksayacağı gibi milletvekilinin iş yapmasını da zayıflatacaktır.

Haberin Devamı

USUL EKONOMİSİNE AYKIRI

Başbakanımızın açıkladığı ve Grup Başkanvekilimiz Sayın Naci Bostancı’nın parti gruplarıyla yaptığı görüşmede dile getirdiği öneri oldukça açıktır. Meclis’in iş yükünü azaltmak için Anayasa’ya eklenecek bir geçici maddeyle bu işi acilen çözelim diyoruz. CHP’nin ilettiği önerilerden ilki, neredeyse yasama dokunulmazlığını ortadan kaldıracak niteliktedir. İkinci önerisi ise, sonuç itibariyle bizim önerimize yakın olsa da önerinin uygulanması usul ekonomisine aykırı düşmektedir. Bu durumda, dosyaların hepsinin tek tek Meclis’te görüşülmesi gerekecek.

MECLİS GÜNDEMİNE GETİRİLEBİLİR

Üçüncü öneri ise, partimizin yetkili kurullarında görüşüldükten sonra Meclis gündemine getirilebilir. Milletimizin talebi, acilen bu konuyu çözmemiz yönündedir. Sonuç alıcı ve pratik bir şekilde bu konunun sonuçlandırılması şarttır. Daha evvel Meclis’te de ifade ettik. Eğer CHP’nin derdi üzüm yemekse buyursunlar, beraber bu değişikliği yapalım. Ancak, dert, üzüm yemek değil de bağcıyı dövmekse biz bu işte yokuz. Dokunulmazlıklar meselesini daha fazla çözümsüz hâlde bırakmadan bunu çözüme kavuşturmamız gerekiyor.

Haberin Devamı

”BAKANLAR YÜCE DİVAN’DA YARGILANACAK

CHP’nin öneri paketini hazırlayan Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan da, önerilerini şöyle anlattı:“Maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle, soruşturması başlayan veya henüz başlamayan, bakan ve başbakan da dahil bütün milletvekillerinin dokunulmazlık kapsamından çıkartılmasını istiyoruz. Henüz soruşturma başlamış da olabilir, başlamamış da olabilir, suçun istinat tarihi önemli. Tut ki suç bir yıl sonra ortaya çıktı, doğrudan soruşturma başlatılabilecek. Başbakan ve Bakanları da kapsaması için Anayasa’nın 100. maddesini kapsam dışı tutuyoruz. Ancak bakanlarla ilgili Yüce Divan yargılama yetkisi devam edecek.”

ANKARA DOKUNULMAZLIKLAR

Haberin Devamı

konusunda kendi teklifini hazırlayan HDP yönetimi, AK Parti’nin “şimdiye kadarki tüm fezlekelerde dokunulmazlığı kaldıracak geçici madde” önerisine destek vermeyeceğini açıkladı.HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, “Tüm dokunulmazlık dosyalarının Mecliste tek maddeyle kabulü, tüm hukuk kurallarının bir defada yok sayılmasıdır. Maddenin kendisi parlamentonun kendine darbe yapmasıdır. Dokunulmazlık fezlekesi parlamentoya geldiğinde partiler gruplarına dahi açıklama yapamaz. Ama her gün kamuoyuna, halka dokunulmazlıklar ilgili görüşler açıklanıyor. Parlamentonunu kendi kendine darbe yapmasını asla kabul edemeyiz. İçtüzük ve Anayasaya aykırı öneriyi kabul etmemiz söz konusu bile değil. Bu öneriyi reddediyoruz. O öne alınsın bu öne alınsından ziyade bizim önerimiz köklü çözümdür” dedi.

BAKMADAN GEÇME!