Doktor milletvekili Vural Kavuncu'dan tavsiyeler

Güncelleme Tarihi:

Doktor milletvekili Vural Kavuncudan tavsiyeler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2012 13:46

Fiziksel tıp ve rehabilitasyon alanında uzman olan AK Parti Kütahya Milletvekili Prof. Dr. Vural Kavuncu, bazı milletvekilleri ve Meclis personeline “Sağlıklı yaşam ve romatizmal hastalıklardan korunma yöntemleri” konusunda sunum yaptı.

Haberin Devamı

Kavuncu, bir insan tartıya çıktığı zaman kilosunun ne kadar olduğuna baktığını ifade ederek, “Ancak insanda yağ doku fazlalığı kilo fazlalığından daha önemlidir” dedi. Kadınların kilo aldığı zamanki şeklini 'armuta” benzeten, erkeklerin ise göbekten kilo aldığını ve bunun da “elmaya” benzediğini Kavuncu, sağlıklı yaşam için kilo alınmaması gerektiğini, kilo almanın kalp ve diyabet gibi bir çok önemli hastalığa neden olduğunu bildirdi.

Vural Kavuncu, bel çevresinin kadınlarda 88, erkeklerde ise 102 santimi geçmemesi gerektiğine işaret etti.

Kadınların; spor eksikliği, doğum ve menopoz durumları, çevre ve aile sorunlarıyla daha çok ilgileniyor olmalarından dolayı daha çok hastalandıklarını kaydeden Kavuncu, 200'ün üzerinde olduğunu belirttiği romatizmal hastalıklar hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı

Kavuncu, insanlarda doktora gittiği zaman anlaşılamayan rahatsızlıklar da görülebildiğini ifade ederek, “Özellikle kadınlar sabah kalkıyor, yorgun, her tarafı ağrıyor. Doktora gidiyor, 'bir şeyi yok' çıkıyor. Eşi de 'bak bir şeyin yokmuş' diyor ama kadın kendini hasta hissediyor. Bu görülen, fibromiyalji yani kas romatizmasıdır. Bunun da en büyük nedeni strestir. Milletvekili bir şey istiyor; siz koşturuyorsunuz, yapmaya çalışıyorsunuz. Bu da kaslarda, vücutta rahatsızlık olarak ortaya çıkıyor. Biz hastalara 'hayır' demesini de öğretiyoruz” diye konuştu.

Topuklu ayakkabıların ayağa ciddi zarar verdiğine dikkati çeken Kavuncu, “Ayağa iyi ayakkabı alın, ayak çok önemli” dedi.

Kavuncu, kadınlarda görülen kemik erimesi (osteoporoz) hakkında da bilgi verdi.

Kemiklerin 35-40 yaşına kadar geliştiğini ancak daha sonra düşmeye başladığını belirten Kavuncu, kemik erimesinde genetik yatkınlığın önemli olduğunu söyledi. Kavuncu, toplumda D vitamini eksikliği olduğunu belirterek, eksikliği olan insanların D vitamin takviyesi alması gerektiğini kaydetti.

"STRESİNİZİ KONTROL ALTINDA TUTABİLİRSİNİZ"

TBMM Küçük Grup Toplantı Salonu'ndaki fotoğraflar ve görüntülerle desteklediği sunumunda, kas iskelet hastalıkları ve bunlara bağlı sorunların insanların işten ve güçten geri kalmalarına neden olduğunu belirten Kavuncu, bu durumun hastalığın yanı sıra, bütçede milyarlarca dolar sıkıntı da yarattığını söyledi.

Haberin Devamı

Kavuncu, engelliliğin sadece fiziksel engellilik olmadığını, vücudun normal yapması gerekeni yapmamasının da engellilik olduğunu ifade ederek, okul, işyerleri ya da kamu kurum ve kuruluşlarının verilen süreye kadar mekanlarını engellilere yönelik düzenlemesi gerektiğini, yapmadıkları takdirde engellilerin oraları dava edebileceklerini kaydetti.

Bir insanın anne doğumunun yanı sıra, organ yaşı ve psikolojik yaşının da olduğunu belirten Kavuncu, “Anne yaşını değiştiremeyiz ama diğer yaşları değiştirebiliriz” dedi. Damarlarla bağlantılı tansiyonun sporla düşürülebileceğine işaret eden Kavuncu, “Sigara vücudu en fazla yaşlandıran unsurlardan birisidir, sigara içmeyiniz. Her gün 30 dakika egzersiz yapınız. Stresinizi kontrol altında tutun, sağlıklı beslenin. Stresinizi kontrol altında tutmanın tek yolu psikologa gitmek değil, sağlıklı beslenme ve hayata daha olumlu ve geniş bakabilmekte önemlidir” tavsiyelerinde bulundu.

Haberin Devamı

“-110 DERECEDE SOĞUK SAUNA”

AK Parti'li Kavuncu, termal kaplıcaların da doğal iyileşme konusunda önemli olduğunu vurgulayarak, kalp hastalıklarının egzersiz ve sporla aşılabileceğini belirtti. Kavuncu, sağlıklı yaşam için sıcak saunanın yanısıra, -110 derecede soğuk sauna da yapıldığını söyledi.

Kavuncu, Mevlana'nın “Kardeşim sen düşünceden ibaretsin, geriye kalan et ve kemiksin, gül düşünür gülistan olursun, diken düşünür dikenlik olursun” sözleriyle sunumunu bitirerek, hastalıklarda insanın kendisini nasıl hissettiği ve düşündüğünün de önemli olduğunu vurguladı.

TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Muhammet Bozdağ, sunumun sonunda Kavuncu'ya plaket verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!