Doğu'yu sulayan GAP'ın susuz köyü

Güncelleme Tarihi:

Doğuyu sulayan GAPın susuz köyü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin su rezervinin en fazla olduğu GAP bölgesinin bazı kesimlerinde hálá içme suyu sorunu yaşanıyor.

Şanlıurfa'nın Viranşehir İlçesi'ne bağlı Birik Köyü sakinleri, su ihtiyaçlarını 5 kilometre mesafede bulunan komşu köylerden eşek ve at arabalarıyla taşıyarak karşılıyor.

Birik Köyü Muhtarı Mehmet Yavuz, 300 nüfuslu 60 haneli köylerinin su, yol, telefon ve sağlık gibi ihtiyaçları bulunduğunu, ancak öncelikli ihtiyaçlarının içme suyu olduğunu söyledi.

DEĞİŞMEYEN KADER

Yıllardır su sorunlarının çözülmesi için başvurmadık kurum ve kuruluş bırakmadıklarını, fakat bir türlü sorunlarının çözüme kavuşturulmadığını belirten Yavuz, şöyle konuştu:

‘‘Tüm hizmetlerden mahrumuz. Ancak en önemlisi insanın temel ihtiyacı olan sudan mahrumuz. Çünkü birçok sorunun çözümü su ile oluyor. Köyümüzde tarımın yanı sıra hayvancılık ön planda. Köyde 2 bin küçük, 150 büyükbaş hayvan bulunuyor. Hayvanlarımızda bizimle birlikte susuzluktan kırılıyor. Köylüler, su temin edebilmek için çoluk çocuk demeden 5 kilometre mesafede bulunan, komşu köylerden eşek ve at arabalarıyla köye su taşıyorlar. Zaman zamanda komşu köyler su vermek istemiyor. Bazen üzücü olaylar oluyor. Su sorunumuz çözüme kavuşturulmasa son çare olarak köyü boşaltma yoluna gideceğiz.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!