Doğu'ya mecburi hizmet

Güncelleme Tarihi:

Doğuya mecburi hizmet
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Ecevit, geçen hafta Diyarbakır'a yaptığı ziyaretin ardından, bürokraside terfi için Doğu'da zorunlu hizmet getirileceğini açıkladı. Ecevit, ‘‘Asker, polis şikayet etmiyor, başkası niye etsin?’’ dedi.

Terfi için şart

BAŞBAKAN Bülent Ecevit, bürokraside bundan böyle üst kademe görevlere terfi edebilmek için, ‘‘Doğu ve Güneydoğu'da hizmet zorunluğunun getirileceğini’’ açıkladı.

Ecevit'i bu karara yönelten, geçen hafta Diyarbakır'a yaptığı ziyaret sırasında bölgede görev yapan valilerden ‘‘Üst düzey kamu görevlilerinin yerlerinin doldurulamadığı’’ yolunda aldığı şikayetler oldu.

Başbakan Ecevit, Diyarbakır'dan döner dönmez, bürokraside terfi ve tayin usullerinde değişiklik yapılmasına dönük bir hazırlık yürütülmesi için Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'a talimat verdi.

Ecevit, dün Hürriyet'e konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

‘‘Belli mevkilere gelebilmek için, belli terfilerden yararlanabilmek için belli bir süre o bölgede, genellikle işte mahrumiyet bölgesi denen bölgede görev yapmak zorunda olacak. Bundan, asker şikayet etmiyor, polis şikayet etmiyor, başkaları niye etsin?’’

Ecevit, Özkan'ın yürüttüğü hazırlığı iki-üç gün içinde kendisine sunacağını, ardından konunun Bakanlar Kurulu'na getirileceğini söyledi. Başbakan, yapılması tasarlanan düzenlemenin ardındaki düşünceyi şöyle anlattı:

‘‘Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu kesimine üst düzey bürokratların gitmesi bakımından bir isteksizlik ortamı var. Bu durum, hem bölgede işlerin düzgün yürümesini, verimli çalışmayı güçleştiriyor, hem de halkta ciddi bir alınganlık uyandırıyor. Subaylar belli terfilerin olabilmesi için bölgeye gidiyorlar. Bu şart. Poliste de aynı durum var. Hiçbirinin de bir şikayeti yok. Aslında o illerdeki yaşam koşulları da artık bir hayli düzelmiş durumda. Böyle bir düzenlemenin zorunlu olduğunu düşündüm. Tabi Bakanlar Kurulu'na sunacağız.’’

Ecevit, ‘‘Bu değişiklik Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıkları gibi bütün bakanlıkları mı kapsayacak?’’ sorusuna da, ‘‘Tabii...’’ kar-

şılığını verdi.

Başsağlığı mırrası

Haberin Devamı

Başbakan Bülent Ecevit, Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad'ın ölümü üzerine Suriye Büyükelçiliği'nde açılan taziye defterini imzaladı. Büyükelçilik kapısında Suriye Maslahatgüzarı Muhammed Said Al-Bunni tarafından karşılanan Ecevit, taziye defterine, Bakanlar Kurulu adına, ‘‘Değerli devlet adamı sayın Hafız Al-Esad'ın vefatından Suriye halkının duyduğu acıyı yürekten paylaşıyoruz. Allah'tan Hafız-Al Esad'a rahmet, Suriye halkına başsağlığı dilerim’’ diye yazdı. Ecevit'e, büyükelçilikte mırra ikram edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!