Doğulu kadına umut

Güncelleme Tarihi:

Doğulu kadına umut
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Siirt'te Cumartesi günü CHP'nin gerçekleştireceği Güneydoğu Kadın Kurultayı, bölgenin acılı kadınlarına sevinç ve umut kaynağı oldu. CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Güldal Okuducu, kız çocuklarının yarısının okula gönderilmediği bölgede, bebek ölümlerinin de çok yüksek olduğunu vurguladı.

CHP'nin Genel Başkan Deniz Baykal'ın da katılımıyla Cumartesi günü Siirt'te yapacağı ‘Güneydoğu Kadın Kurultayı’, bölgenin sorunlarını yeniden gündeme getirdi. CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Güldal Okuducu, ‘‘Güneydoğu'da yaşayan vatandaşlarımızın yüzde 10'u nüfusa kayıtlı değil. Kız çocuklarının yarısı da okula gönderilmiyor’’ dedi.

Okuducu, resmi kayıtlardan derlediği bilgileri, dün basına açıkladı. Bu rakamlara göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 6-14 yaş arası kız çocuklarının yüzde 54.4'ü okula gönderilmiyor, 14-44 yaş arası kadın nüfusun okuma yazma bilme oranı yüzde 48. Okuducu, aile planlaması çalışmalarının çok yetersiz olduğunu, sağlık kadrosu ve aşı çalışmalarının da ihtiyacın çok altında bulunduğunu bildirdi. Okuducu, bölgedeki çocuk ölümlerinin de Türkiye ortalamasının iki katı olduğunu belirterek, ‘‘Yeni doğan her 1000 çocuktan 90'ı ölüyor’’ diye konuştu.

Türkiye'nin en acılı ve umutsuz kadınlarının Güneydoğu'da yaşadığını, kadınları dinlemeye de, en acılı olanlardan başlayacaklarını belirten Okuducu, şunları anlattı:

‘‘Siirt'te sokak sokak, ev ev dolaşacak ve kadınları dinleyeceğiz. Onları sorunlarını aşmak için bir şeyler yapmaya çağıracağız. İlk kez bir parti, bölge bölge dolaşarak, kadınları dinliyor. Böylece hem biz ilerideki çözüm politikalarını belirleyeceğiz, hem de tüm Türkiye'nin gözü, bir kez daha Güneydoğu'ya çevrilecek. Genel Başkanımız Deniz Baykal da bölgenin kadınlarını dinleyecek. Türkiye'ye Siirt'ten bir umut rüzgarı estirmek istiyoruz. Bu kurultayın hemen sonrasında, Güneydoğu Kadın Raporu'nu oluşturacağız.’’

Siirt'in ardından Ankara, Denizli, Konya ve Tekirdağ'da da bölge kurultayları yapılacağını belirten Okuducu, tüm kurultaylar sonrasında ‘Türkiye Kadın Raporu’nun oluşturulacağını söyledi. Mayıs ayında bölge kurultaylarında seçilecek 1500 kadın delegenin katılımıyla da Ankara'da ‘Türkiye Kadın Kurultayı’ toplanacak. Türk kadınlarını CHP'yi izlemeye çağıran Okuducu, ‘‘Sizin isteklerinizi ve dileklerinizi paylaşıyoruz. Önce izleyin, görün ve sonra bize sahip çıkın. Biz kadınların desteğini ve güvenini hak ediyoruz ve bunu istiyoruz’’ dedi.

CHP Kadın Kolları, Siirt'te bağış olarak toplanan on binlerce kitap ve ansiklopedinin yanısıra kadınlara yiyecek, kırtasiye ve ilacın yeraldığı paketler de dağıtacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!