Doğulu göç etmek istiyor

Güncelleme Tarihi:

Doğulu göç etmek istiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 1997 00:00

Haberin Devamı

Atatürk Üniversitesi tarafından Doğu Anadolu'da yapılan ‘‘Doğu'da göç'' araştırması, Doğulu vatandaşların yarıdan fazlasının göç eğiliminde olduğunu ortaya çıkardı. Göç için en çok tercih edilen yer ise Marmara Bölgesi.

Ekonomik sıkıntı, can ve mal güvenliği yüzünden büyük kentlere göçün hız kazandığı Doğu Anadolu Bölgesi'nde her 100 kişiden 53'nün göç eğiliminde olduğu anlaşıldı. Göç eğilimin en çok olduğu il ise Erzurum oldu.

‘‘Doğu'da göç'' olgusu, Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyololji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Sebahattin Güllülü başkanlığında Yrd. Doç. Dr. Sevil Öner, Yrd. Doç. Dr. Bayram Kaçmazoğlu tarafından yapılan araştırmada incelendi. ‘Doğu'da Göç Eğilimi' konulu araştırma, Erzurum, Erzincan, Kars, Van ve Ağrı il ve ilçelerini kapsadı. Daha önce bölge dışına göçen ailelerden yüzde 83.1'inin gittiği yerlerden memnun olduğu anlaşıldı.

Araştırmada bölge dışına göçmek isteyenlerin yüzde 72.3'ünün iş değiştirerek kendi adına çalışmak eğiliminde olduğu tespit edilirken siyasi baskı yüzünden göç etmek isteyenlerin oranı ise 6.8 olarak ölçüldü. Araştırmada, halkın yüzde 30.8'i ‘‘Can ve mal güvenliğimiz sağlanmıyor'' dedi. 209 kadın, 550 erkek deneğin kullanıldığı araştırmada, kültür etkinliklerinin yetersizliği yüzünden göç etmek isteyenlerin oranı 17.2, doğal afetler yüzünden göç etmek isteyenlerin oranı ise 15.8 oldu. Erzurumluların yüzde 61.6'sı başka illere göçmek istediğini söyledi. Erzurum'u yüzde 60.9'la Kars, yüzde 49.6 ile Ağrı, yüzde 39.1 ile Erzincan izledi. Araştırmada 15-25 yaş grubundakilerin 16.5'i, 26-36 yaş grubundakilerin yüzde 22'si, 36-45 yaş grubundakilerin yüzde 11.9'u göç etme eğiliminde olduklarını belirtirken, 46 ve yukarı yaştakilerin sadece yüzde 10'u göç eğilimi içinde olduklarını söyledi. Doğu Anadolu'dan göçenler genelde Marmara Bölgesini tercih ediyor. Marmara bölgesini tercih edenlerin oranı yüzde 46.93 gibi yüksek bir rakama ulaşırken, bunu sırasıyla yüzde 15.82 ile Ege Bölgesi, yüzde 11.95 ile köy ve kasabasından kendi bölgesindeki bir kent izliyor.

Boşalan köyler yeniden dolacak

İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu, Doğu ve Güneydoğu'da teröre karşı yapılan mücadelenin büyük başarıyla sonuçlandığını, bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasını sağlamaya sıra geldiğini söyledi. İki bölgede yarım kalan yatırımların ekonomiye kazandırılarak boşalan köylere dönüş için çalışmalar yapıldığını kaydeden Başesgioğlu, koruculuk sisteminin ıslahı için de yeni yasal düzenlemeye gidileceğini anlattı. Devrekâni ve Bozkurt'ta karakol binalarının temellerini atan Bakan, kumarhaneler yasasının Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından veto edilmesinin ardından gündeme getirilen rüşvet iddialarına da tepki gösterdi ve ‘‘Bir kanunu imzalamamak Cumhurbaşkanının yasal hakkıdır. Sayın Cumhurbaşkanı'na yöneltilen sözleri kabul etmek mümkün değildir. Bu sözler tüm milletimizi incitmiştir'' dedi. Tosya Cumhuriyet Meydanı'nda önceki akşam halka hitap eden Bakan Başesgioğlu, ‘‘Bozulan ekonomi ve huzurumuzu yeniden düzlüğe çıkarıp, huzur ve refaha kavuşturmak için zamana ihtiyacımız var. Halkın kredisine ihtiyacımız var. Bizi destekleyin ki ülkeyi refaha ve huzura kavuşturalım. Yaraları sarıp düze çıkacağımız gün yakındır. Bize güvenin'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!