Doğu'da pozitif ayrımcılık başlamış

Güncelleme Tarihi:

Doğuda pozitif ayrımcılık başlamış
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2010 12:11

12 Eylül’de anayasa değişikliği oylanacak. En önemli maddelerden bir tanesi kadınlara pozitif ayrımcılık getirilmesi…

Haberin Devamı

Ancak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile gezerken görüyoruz ki Doğu’da bu pozitif ayrımcılık şimdiden uygulanmaya başlamış. Dün Iğdır’daydık; bugün Ağrı’da...

Ağrı Valisi Ali Yerlikaya’nın anlattıkları ilginç. Kendisi Şırnak’tan buraya atanmış. Aslında bu uygulamaya orada başlanmış. Kız öğrencilere üniversitelerde ve üniversiteye hazırlıkta pozitif ayrımcılık yapılıyor. Mesela bu yıl üniversiteye hazırlık için verilecek bin 500 bursun, 900’ü kız öğrencilere ayrılmış. Aynı durum üniversite bursları için de geçerli. Tüm bursların üçte ikisini kız öğrenciler alacak. Amaç kadınlar

/images/100/0x0/55eb697ef018fbb8f8bf6d06
üzerinden hem bölgeyi kazanmak hem kalkınmayı sağlamak. 

Haberin Devamı

Ama sorunlar bitmiyor. Üniversiteyi bitirdiler, sonra ne olacak?… İşsizlik kapıda. Gezdiğimiz tüm illerde Iğdır’da Kars’ta Ağrı’da valilerin verdikleri brifinglerde ön plana çıkan konu bu: İşsizlik. Üniversiteyi bitiriyorlar ancak iş bulamıyorlar.

ÜÇTE BİRİ KIZ ÖĞRENCİ

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. İrfan Aslan ile sohbet ediyorum. O da kız öğrencileri çekmek için program üzerine program yaptıklarını anlatıyor. Bizzat kendisi her yıl Ağrı’daki tüm lise son sınıf kız öğrencilerini aileleriyle birlikte üniversiteye davet ediyormuş. Rektör Aslan, “Doğu insanının en önemli özelliği budur. Görmeden inanmazlar. Biz de çocuklarının güven içinde olacağına görerek inanmalarını sağlıyoruz.”

Şu anda Ağrı’da üniversite öğrencilerinin yaklaşık üçte biri kız. Amaç bu sayıyı tabii ki artırmak.

Kısacası anayasa değişikliği geçsin ya da geçmesin bölgeyi kazanmak için pozitif ayrımcılık başlamış bile.

REHBER İMAMLAR GELİYOR

Doğubeyazıt’ta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İshak Paşa Sarayı’nı geziyoruz. Akademisyen kökenli bakan keyifle geziyor Sarayı.

Ağrı Valisi Ali Yerlikaya  gezi sırasında bir ara yanına yaklaşıp saraydaki caminin ibadete açılmasının planlandığını söylüyor. Memnun oluyor Davutoğlu, “Yaşayan mekanlar korunur. Eğer burası ibadete açılırsa tahrip edilmesinin de önüne geçilir” diyor.

Haberin Devamı

Ve ilginç bir ipucu veriyor yeni dönemde izlenecek politikaya dair. Buna göre önümüzdeki dönemde önemli dini eserlerde “İmam rehberler” görev yapacak.

Diyanet İşleri başkanlığı’nın yeni teşkilat kanununa bu konulmuş. Davutoğlu, “Sayın Başbakanımız da bu konuyu çok önemsiyor” diyor ve devam ediyor, “Tarihi nitelikteki camilerimizde dini kültüre vakıf görevlilerin bulundurulması ya da bu görevi bizzat imamların üstlenmesi üzerinde duruyoruz.”

Amaç Sultanahmet Camii gibi hem ibadete açık olan hem de tarihi niteli bulunan eserlerin ziyaretçilere sadece tarihi bakımdan değil dini  özellikleri, unsurları ve önemiyle de anlatılması.

Davutoğlu, “Tarihi eserlerin büyük kısmı dini mimaridir. Bu doğuda da, batıda da böyledir. Batıda katedraller, doğuda camiler. Bunların dini önemleri bilinerek de gezilmesi gerekir” dedi.

Haberin Devamı

Vali Yerlikaya İshak Paşa Sarayı’nın cami bölümünün ibadete açılmasının planlandığını anlatıyor. Bunun  için hemen ihaleye çıkılacak. İhale tamamlandığında da ilk bu bölüm restore edilip ibadete açılacak.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!