Doğu Karadeniz'i yaylalar kurtaracak

Güncelleme Tarihi:

Doğu Karadenizi yaylalar kurtaracak
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

İTO Araştırma Grubu ile 5 kişilik akademisyenler grubu, Doğu Karadeniz'in kalkınması için yayla turizminin geliştirilmesi konusunda bir rapor hazırladı. Raporla, bölgedeki tüm kuruluşlara ‘‘turizme destek’’ çağrısı yapıldı.

Dağ ve yayla turizmine talebin artması, Doğu Karadenizli'nin umudu oldu. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Araştırma Grubu ile 5 kişilik akademisyenler grubu tarafından hazırlanan raporda, yayla turizminin Doğu Karadeniz Bölgesinin kalkınmasında kaldıraç etkisi yapabileceği bildiriliyor. Raporda, bölgede yayla turizmini geliştirmenin sadece Turizm Bakanlığı'nın çabalarına bağlı kalmaması, bölgedeki belediyelerin, il özel idarelerinin, mesleki kuruluşların, seyahat acentalarının, hatta taksi şoförlerinin bu çabalarının 'mücadele' ruhu ile desteklemeleri gerektiğini belirtiliyor.

Raporda ayrıca, yayla turizminin çevreyi yoğun yapılaşma baskısı altında bırakmaması için çevre düzeni planları ve bunlara bağlı imar planlarına uyulması zorunluluğu da vurgulanıyor. Yaylalar için öngörülen çevre düzeni planlarının hedef ve ilkeleri arasında yerel halkın geleneksel yayla kullanımı ve yayla şenliklerinin engellenmemesi, yayla kültürünün şenliklerle tanıtılması yer alıyor.

Bugüne kadar Doğu Karadeniz bölgesinde 21 yayla turizm merkezi ilan edildi. Bunların 12'inde İller Bankası ile Turizm Bakanlığı tarafından çevre düzeni planları hazırlandı. Ayder, Kaçkar, Uzungöl turizm merkezlerinin imar planları da var. Rapor, gerek yayla turizmi projeleri, gerekse kırsal alan yerleşimleri için bölgenin doğal, sosyal, kültürel ve ekonomik yapısı ile uyumlu ahşap yapıların tercih edilmesini öneriyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!