Doğu, 2000 yılında bomboş kalacak

Güncelleme Tarihi:

Doğu, 2000 yılında bomboş kalacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 1997 00:00

Haberin Devamı

Devlet İstatistik Enstitüsü'nün (DİE) yaptığı araştırmaya göre, eğer hükümet önlem almazsa, 2000 yılına kadar Doğu ve Güneydoğu Anadolu, göç nedeniyle bomboş bir hale gelecek. Bu bölgelerdeki 28 ilden yaklaşık 10 milyon vatandaş batıya göç edecek.

Doğudan batıya göç hızla devam ediyor. Devlet İstatistik Enstitüsü'nün araştırmalarına göre, önlem alınmazsa, 2000 yılına kadar doğudan batıya 9 milyon 448 bin kişi göç edecek. DİE'nin araştırmasında, Türkiye'nin 2000 yılında en önemli sorunlarının başında göç olayının geleceği vurgulandı. Göç nedeniyle Doğu ve Güneydoğu illerindeki nüfusun yüzde 50'ye yakın kısmı, batı illerine göç edecek.

Türkiye nüfusunun her yıl yüzde 1.5 oranında arttığı kaydedilen araştırmada, kamu ve özel sektörün yıllardır yatırım yapmadığı Ardahan, Tunceli, Rize, Kars, Artvin, Kastamonu, Sinop gibi toplam 28 ilde, yüzde 10'dan başlayarak yüzde 50'ye varan oranlarda zorunlu olarak göç olacağı ifade ediliyor.

Araştırmaya göre, 3 yıl içinde, Ardahan nüfusunun yüzde 48'i, Tunceli nüfusunun yüzde 25'i ve Kars nüfusunun yüzde 14'ü göç edecek. DİE verilerine göre, doğu illerinden batıya günde 8 bin 748, ayda 262 bin 444, yılda ise yaklaşık 3 milyon 149 bin kişi göç ediyor.

KENTLERDE KAOS

DİE'nin araştırmasında, başta İstanbul, Ankara,Bursa, Adana ve İzmir gibi büyükkentler olmak üzere, batı illerinin nüfuslarında patlama olacağı vurgulandı. Örneğin İstanbul'un nüfusu, 2000 yılında nüfusunun 10 milyon 314 bin, Ankara'nın nüfusu 3 milyon 812 bin, İzmir'inki ise 3 milyon 444 bin olacak.

Uzmanlar, bu büyük kentlerdeki altyapıların nüfus patlaması karşısında yetersiz kalacağına dikkat çekiyorlar. Büyükkentlerdeki yoğun nüfus artışı, beraberinde büyük bir kargaşayı ve yasadışılığı getirecek. Başta çöp dağları olmak üzere çözülemeyen çevre sorunları ortaya çıkacak, hastalık yaygınlaşacak.

Bu fotoğraf hiç değişmedi

Hürriyet Gazetesi'nin Bilgi Belge Merkezi'nden alınan bu fotoğraf, 30 yıl öncesine ait. O günlerden bugüne çok şey değişti. Eminönü Meydanı, o günkü meydan değil; Galata Köprüsü o eski köprü değil; koşuşturup duran insanlar da o eski insanlar değil. Ama değişmeyen iki şey var: Yeni Camii'nin yıllara meydan okuyan anıtsal görünümü ve ellerinde bavulları, sırtlarında yatakları ‘‘umuda yolculuk'' yapıp İstanbul'a gelmiş yoksul insanlar...

Ürküten rakamlar

Saatte 364 kişi, çeşitli nedenlerle doğudan batıya göç ediyor.

Her gün yaklaşık 9 bin kişi, bavulunu alıp doğduğu toprakları bir daha dönmemek üzere terk ediyor.

Diyarbakır'da incelemeler yapan TBMM Göç Araştırma Komisyonu Haşim Haşimi,göçle birlikte aynı hanede 2-3 ailenin yaşaması, beslenememe, ısınamama, temizlik koşullarına uyulamaması sonucu hastalıklarda büyük artış olduğunu vurguladı.

Haşimi, bölgede 3 bin köy ve mezranın boşaltıldığını, 3500 faili meçhul cinayet işlendiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!