Doğayı seven kağıt yakar

Güncelleme Tarihi:

Doğayı seven kağıt yakar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 1997 00:00

Haberin Devamı

Eğer çevreci biriyseniz bu gazeteyi geri dönüşüm için saklamayın, yakın!

Yeni yapılan bir araştırma, kullanılmış kağıtların geri dönüşüm metodlarıyla yeniden kullanılması işleminin aslında doğaya daha zararlı olduğunu gösterdi.

Londra Kraliyet Koleji, Çevre Teknolojileri Merkezi'nden enerji politikaları analisti Matthew Leach ve arkadaşları tarafından gerçekleştirilen ve ‘‘International Journal of Enviromental Planning and Managment’’ isimli akademik dergide yayınlanan araştırmaya göre kullanılmış kağıtların fırınlarda yakılması çok daha çevreci bir çözüm.

Araştırma sonuçları ‘‘Greenpeace’’ ve ‘‘Friends of Earth’’ gibi çevreci örgütlerin öğretilerine taban tabana zıt. Çevrecilerce neredeyse yobaz bir inanç haline getirtilen öğreti, atık ve çevre ilişkisinde en iyi metodun kaynakların daha az kullanılmasını sağlamak olduğunu telkin ediyor. Çevrecilere göre ikinci en iyi yöntem doğal kaynaklardan elde edilen ürünlerin tekrar tekrar kullanılması, üçüncü ve son çare ise kullanılan ürünlerin geri dönüşümle yeniden üretilmesi. Klasik çevreci inanca göre atıkların yakılması veya çöplüklerde biriktirilmesi doğaya zararlı yöntemler olarak kabul ediliyor.

Leach çalışmasında atık kağıtları bekleyen beş ayrı kaderi incelemiş; Benzer kalitede kağıt üretilmek üzere geri dönüşüm, daha düşük kalitede kağıt üretilmek üzere geri dönüşüm, enerji üretilmek üzere çöp fırınlarında yakılma, gübre üretiminde kullanılmak üzere çürütülme ve çöplüklerde biriktirilme... Leach bu beş ayrı yöntemin artılarını ve eksilerini değerlendirmiş. Her yöntemin sağladığı ekonomik kazançları ve çevreye verdiği zararı hesaplayıp, çevre zararını ekonomik kazançtan çıkartmış.

Araştırmayı yaparken Leach'in karşılaştığı en büyük sorun, çevreye verilen zararın ekonomik karşılığını hesaplamaktaki güçlük olmuş. Eknomistler çevreye verilen zararı daha düşük bedellerde hesaplamaya meyilliyken, çevreciler daha yüksek bedeller kullanılmasında ısrarlıymış. Bu yüzden Leach, araştırmasında iki ayrı hesap yöntemi kullanmış ve hem düşük çevre bedeli hem de yüksek çevre bedeli kullanarak iki ayrı sonuca ulaşmış.

Leach'in elde ettiği sonuçlar şaşırtıcı. Çevreye verilen zarar küçümsendiğinde geri dönüşüm ideal bir yöntem görüntüsü verirken, çevreye verilen zararı önemsediğinizde fırında yakma yöntemi kazanıyor. Leach'e göre bu ilginç sonucun en önemli nedeni fırınlama yöntemiyle enerji üretilirken, geri dönüşüm yönteminin çok fazla enerji harcaması ve bu enerjinin hava kirliliğine yol açması.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!