Doğan Kitapçılık'tan yeni yayınlar

Güncelleme Tarihi:

Doğan Kitapçılıktan yeni yayınlar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Balkanların Tarihi

Georges Castellan

Bugün Kosova'da olup bitenleri daha iyi anlayabilmek için, tarihsel bir kaynak ve doğru bir rehber kitap, Georges Castellan'ın yazdığı Balkanların Tarihi.

Kitap, Türklerin fethinden, Stalin'in Kızıl Ordusu'nun işgaline dek Balkanların 600 yıllık tarihini anlatıyor.

1815'te tek renk olan Balkan haritasının 19 yüzyıl boyunca renklenmesi, milliyetçiliğin zaferini ve ‘‘Avrupa'nın hasta adamı’’nın gerilemesini kanıtlar. Yeni kurulan devletler Fransa, İngiltere gibi ‘‘Akıl hocaları’’nın modellerini aldılar. Sonra Birinci ve İkinci Dünya Savaşları ve Balkanlarda 1990'lara uzanan bir manzara. Balkanlar, dün ‘‘Avrupa'nın barut fıçısıydı.’’ Bugün ise belirsiz bir demokrasi arayışı içerisinde patlamış bir milliyetçilik kaosu. Etnik kavga ve sınırsız anlaşmazlıklarıyla ayrılmış, yüzyıllar boyunca çatışmış ya da karışmış bir halklan mozaiğini bir araya toplamıştır.

Milliyet Yayınları tarafından yayınlanan Balkanların Tarihi günümüz olaylarına ışık tutmak amacıyla Doğan Kitapçılık tarafından yeniden okurlara sunuluyor. Kitabın yazarı Georges Castellan, III. Paris Üniversitesi'nin değerli bir profesörü olup Doğu Uygarlıkları ve Dilleri Ulusal Enstitüsü'nde on yıl boyunca ‘‘Balkan Tarihi’’ okutmuştur. Günümüzde ‘‘Dünyanın barut fıçısı’’ durumuna gelen Balkanlar'ı değerlendirebilmek için bu kitap, herkese vazgeçilmez bir kaynaktır.

Bir Şarkıyı Dinlerken

Kemal Ateş

Dilbilimci-yazar Kemal Ateş'in iki öykü kitabının (Çürük Kapı ve Bir Şarkıyı Dinlerken) biraraya getirilmiş hali Bir Şarkıyı Dinlerken.

Büyük şehirlere göç eden insanlar, yerleştikleri bölgeler, mahallelerdeki günlük sıradan yaşantılar, beklentiler ve bu insanların umutları.

Kemal Ateş işte bunların hepsini kendine özgü bir dille anlatıyor.

Toplumsal bir görüşü vurgulamak için olan bitenleri olduğu gibi verirken, insan gerçeğine sevgiyle yaklaşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!