Doğalgaz ve LPG kullanıcılarının dikkatine

Güncelleme Tarihi:

Doğalgaz ve LPG kullanıcılarının dikkatine
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

1 Tüpgaz olarak bilinen LPG (Likit Petrol Gaz) ve doğalgaz zehirli değil. Kısacası tüpgaz veya doğalgaz ile intihar etmek mümkün değil. Bu iki gaz cinsi de normalde kokusuzlar. Ancak sızıntı durumunda hissedilebilmesi için sonradan kokulandırılmışlar.

2. Tüpgaz havadan ağır bu nedenle yerde toplanıyor. Doğalgaz ise havadan hafif ve tavanda toplanıyor.

3. Her iki gaz cinsinin de yanabilmesi için oksijene ihtiyacı var. Yanma sırasında bu oksijen ihtiyacı şofbenin bulunduğu ortamdaki oksijenle karşılanıyor.

4. Şofbenler, içinden geçen suyu anında ısıtmak için yüksek alevle yanıyorlar, dolayısıyla fazla taze havaya ihtiyaç duyuyorlar. Bu nedenle şofben çalışırken bulunduğu ortamdaki oksijen çabuk tüketileceğinden ortama mutlaka taze hava girişi sağlanmalı.

5. Şofbenler yanma sonucu oluşan atık gazların dışarıya atılması için mutlaka bir bacaya, cihaza uygun bir bağlantı elemanı ile bağlanmalı. Aksi takdirde yanma sonucu oluşan zararlı gazlar ortama yayılır.

Şofben nasıl zarar verir?

Şofben veya gazdan zehirlenilmesinin nedeni gazın yanması sırasında banyo odasına taze hava girişinin sağlanmaması veya şofbenin bacaya bağlanmamasından banyodaki mevcut oksijenin tamamının kullanılması. Banyodaki oksijenin azalması ve yanmanın devam etmesi sonucu ortamda zehirli karbonmonoksit gazı oluşmaya başlar. Bir de baca bağlantısı yoksa yanma sonucu oluşan karbonmonoksit gazı da ayrıca ortama yayılır. Zehirli olan karbonmonoksit gazı banyoya taze hava girişi olmadığından dışarı atılamaz. Önce kişide yorgunluk hissi oluşturur ve kişinin vücudunda oluşan laktik asit vücutta kramplar yaratır. Kişi istese de hareket edemez. Sonunda solunum merkezi felce uğrar ve kişinin hayati fonksiyonları sona erer. Banyodaki oksijenin tamamı bitince pilot alev söner. Pilot alev emniyet sistemi devreye girerek şofbenin gazını keser.

Önce emniyet

Şofben çalışırken olabilecek tüm problemlere karşı gaz yolunu kesen iki tür emniyet sistemi bulunuyor:

1. Pilot alev emniyet sistemi

Şofbenlerde çalışma sırasında sürekli yanan pilot alev herhangi bir nedenle sönerse yani yanma durursa; pilot alevin hemen yanında alevi sürekli kontrol eden termokupl (tutucu magnet) emniyet sistemi ile gaz yolu otomatik olarak kapatılır. Kısacası şofbenin gazı kesilir.

2. Baca gazı sensörü emniyet sistemi

Baca çekişinin iyi olduğu bir durumda şofbenin davlumbaz kanalları içinden geçen taze hava bacayı besler ve davlumbaz kanalları soğuk kalır. Oysa baca herhangi bir nedenle çekmez veya baca geri teperse atık gazlar davlumbaz kanallarından geçerek ortama yayılır ve davlumbaz kanalları ısınır. Davlumbaz kanalları üzerine yerleştirilen baca gazı sensörü belirli bir sıcaklığın üzerine çıkıldığında otomatik olarak gazın yolunun kapatılmasını sağlar. Gaz yolunun kapatılmasıyla pilot alev ve ana brülör söner.

Şofben kullanırken bunlara dikkat

1. Şofben mutlaka bacaya bağlanmalı.

2. Şofbeninizde mutlaka baca gazı sensörü emniyet sistemi olmalı.

3. Şofbenin kullanılması süresince kesinlikle ortama taze hava girişi sağlanmalı. Bir havalandırma menfezi takılması, banyo kapısı eşiklerinin 1,5 cm kısaltılması, kapı veya pencerenin aralanması ortama taze hava girişini sağlar.

4. Net hacmi 8 metreküpten küçük olan yerlerde şofben kullanılmamasına dikkat edilmeli.

Not: Doğalgaz ve LPG'ye ilişkin bilgiler, Vaillant Genel Müdür Yardımcısı Levent TAŞKIN'dan alışmıştır

Temiz hava için doğalgaz

Doğalgaz küçük canlıların milyonlarca yıl süren çürümeleri sonucu oluşan petrol bölgelerinde bulunan fosil bir yakıt. Yeryüzünün alt katmanlarında metan ve etan olmak üzere propan, bütan, karbondioksit ve azot gibi çeşitli hidrokarbonlardan oluşan yanıcı bir gaz karışımı. Yüksek kalorili, kokusuz ve renksiz. Depolanma sorunu olmadığından ısıtmada çok rahat kullanılıyor. Katı ve sıvı yakıtların yanmasında çıkan zehirli gazları içermiyor. Doğalgazda kükürt olmadığından yanma sonunda kül, is, kurum ve katran gibi atıklar bulunmuyor. Bu nedenle hem hava kirliliği yaratmıyor hem de cihazlarda sık sık temizleme gerektirmiyor. Cihazların yanma yüzeylerinde artık oluşmadığı için cihazın ömrü artıyor ve yüksek verimle çalışıyor. Daha uzun zamanda aynı yakıt kalitesi elde edilebiliyor. Alev boyu ve yanmayı tamamlamak için gereken zaman kömüre ve fuel-oil'e göre daha kısa. Bu nedenle daha küçük kazanlar kullanılarak maliyet azaltılabilir ve yerden tasarruf edilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!