Dizi setinde ölüm davası devam etti

Güncelleme Tarihi:

Dizi setinde ölüm davası devam etti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2012 15:05

Kağıthane'de çekimleri yapılan bir dizi setine yemek götürdüğü minibüsle, dizinin sanat asistanı Selin Erdem'e (27) çarparak ölümüne neden olduğu iddia edilen sanığın yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık İdris Fırat, kazada ölen Selin Erdem'in anne babası ile avukatlar katıldı.

Sanık İdris Fırat ifadesinde, Bağ-Kur emeklisi olduğunu belirterek, “Yemek firması, beni ihtiyaç olduğunda çağırıyordu ben de dizi setine yemek götürüyordum. Selin'i 4 aydır tanıyordum. Kızım gibiydi. Olay yerinde zaman zaman grup halinde oturduklarını görürdüm ama olay günü görmedim. Görsem zaten çarpmamak için her şeyi yapardım. Aracı hareket ettirdikten sonra aniden hızlandı. Frene bastım, araç durmadı. Tretuvara vurayım dedim. Tansiyon hastasıyım da. El freni de o panikle aklıma gelmedi” diye konuştu.

Duruşmada kaza sırasında Selin Erdem'e çarpan minibüste bulunan Cihan Coşkun da tanık olarak ifade verdi. Dizi setini merak ettiği için yemek firmasının aracıyla dizi setine gittiğini öne süren Cihan Coşkun, “İdris Fırat, yemek malzemelerini rahat taşıyabilmek için aracı sağ tarafa almak istedi. Arabayı çalıştırdı, sonra araba rampa aşağı olduğu için birden hızlandı. İdris Fırat aracı durdurmak için çabaladı ama araç durmadı” dedi.

Sanık avukatı Ahmet Cem Fırat, müvekkilinin minibüsü durdurmak için elinden geleni yaptığını ancak başarılı olamadığını belirterek müvekkilinin tahliyesini istedi.
Selin Erdem'in ailesinin avukatı Berrin Demir ise, 'Eski değil yeni bir minibüs. Minibüs için gelen çekici de kaza sonrasında, arabayı çekebilmek için hareket ettirmiş ve araçta her hangi bir arıza olmadığını söylemiştir. Arabanın frenin patlaması, frenlerinin tutmaması gibi bir durum söz konusu değildir. Tanık Cihan Coşkun olayın ardından polis ifadesinde yemek firmasının çalışanı olduğunu söylemesine karşın şimdi bunu reddetmektedir. Sanığın da tanığın da ifadeleri tamamen kurgudur. Trafik kazası değil iş trafik kazasıdır. Böyle değerlendirilmesi gerekir” dedi.

Yargılama sonunda hakim, olay yerinde keşif yapılmasına karar verirken, sanığın tutuksuz yargılanma talebini reddederek, duruşmayı erteledi.
Daha önceki duruşmaya katılma talebini yineleyen DİSK'e bağlı Türkiye Sinema Emekçileri Sendikası (Sine-Sen) avukatı Dicle Matur Çökelek'in talebi ise yine reddedildi.

Basın açıklaması

Duruşmanın ardından Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Mehmet Ali Alabora ve Sine-Sen Genel Başkanı Zafer Ayden'in aralarında bulunduğu bir grup, “Senaryo değil gerçek cinayet” şeklinde pankart açarak basın açıklaması yaptı.
Mehmet Ali Alabora, davanın takipçisi olduklarını dile getirerek, “Biz setlerimizin 4857 numaralı İş Kanunu çerçevesinde organize olması için, yeni Selinleri kaybetmemek için, elimizden geleni yapacağız” dedi.
Sine-Sen Genel Başkanı Ayden ise dizi setlerinde ani ölümler ve iş kazalarının arttığını kaydederek, bu konuda önlem alınması gerektiğini söyledi.
Selin Erdem'in ablası Sema Erdem ise olayın bir iş kazası değil sıradan bir trafik kazası gibi gösterilmeye çalışıldığını öne sürdü. Sema Erdem, soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısını eleştirerek, “Olaydan 2 gün sonra iddianame hazırlamış, 3. gün davayı açmış. Hiç bu kadar eksiklerle dolu bir dava dosyası hazırlamış mı? Aracı kullanan şoför kazayı aracın sebebi olarak frenlerinin tutmaması gösteriyor. Peki aracı neden teknik incelemeye tabi tutmaya gerek görmedi?” ifadelerini kullandı.

Olayın geçmişi

Kağıthane'de, 1 Mayıs'ta çekimleri yapılan bir dizi setine yemek götüren İdris Fırat'ın kullandığı minibüs, Sarmaşık Sokak'ta yokuş aşağı giderken, dizi setinden arkadaşı Ömer Özcan ile kaldırımda sigara içen dizinin sanat asistanı Selin Erdem'e çarpmıştı. Erdem, aracın altında kalarak hayatını kaybetmiş, arkadaşı Ömer Özcan yaralanmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir tarafından hazırlanan iddianamede İdris Fırat'ın, “Taksirle ölüme neden olmak” suçundan 6 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!