Diyanet'ten organ bağışı çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Diyanetten organ bağışı çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2001 00:00


Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, vatandaşlardan organ bağışı yapmalarını isteyerek, organ bağışının İslam dininin özünde olduğunu söyledi.

''Dirildiğimde organlarım ne olacak diye kafa yormanın bir anlamı yok'' diyen Yılmaz, ''Organ bağışı büyük bir sevaptır'' diye konuştu.

Mehmet Nuri Yılmaz, geçtiğimiz günlerde Gazi Üniversitesi'nde kalp nakli yapılan 8 yaşındaki Mehmet Saygın, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Yaşar Naci Us ve ameliyatı gerçekleştiren Dr. Mehmet Emin'i Diyanet İşleri Toplantı Salonu'nda kabul etti.

Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, kalp nakli olan Mehmet Saygın'a sağlık dileğinde bulundu. Kalp nakli ile bir mucizenin gerçekleştiğini belirten Yılmaz, ölmek üzere olan bir insana hekimler tarafından hayat verildiğine dikkat çekti. Bunu ''peygamber mucizesi'' olarak nitelendiren Yılmaz kalp, doku, böbrek ve karaciğer nakil işlemlerinin organ bağışlanarak yapıldığına işaret etti. Daha önceki yıllarda bu tür nakiller olmadığı için ilim adamlarının bu konuya değinmediğini ancak Kuranıkerim ve hadisi şeriflerde organ bağışına ilişkin ayetler bulunduğunu belirten Yılmaz, ''Bu ayetlerden de anlaşıldığına göre organ ve doku nakillerine izin verilmiştir. Bu nakillerin yapılması büyük bir sevaptır. Organ bağışı ile bir insan bir cana hayat kazandırmış oluyor'' diye konuştu.

Vatandaşları organ bağışına çağıran Yılmaz, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın organ bağışına önem verdiğini söyledi.

Yılmaz, organ naklinin dini açıdan da önem taşıdığına da değinerek, ''Organ bağışı dini açıdan sevaptır. Organlar çürüyeceğine hayat kurtarmada kullanılması büyük bir sevaptır. Dirildiğimde organlarım ne olacak diye sormanın, bu konuda kafa yormanın anlamı yok'' dedi.

''DİNİMİZİN ÖZÜNDE ORGAN BAĞIŞLAMAK VARDIR''

İslam dininin insanlara faydalı olmayı ibadet saydığını belirten Yılmaz, organ bağışı konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı olarak maddi manevi her türlü desteği vereceklerini söyledi. Yılmaz, ''Organ bağışlamak sevgi şefkat işidir. Dinimizin özünde bu vardır. Dinimizde bunu tavsiye etmektedir'' diye konuştu.

Organ bağışlarının Türkiye'de istenilen düzeyde olmadığını ve gereken önemin verilmediğini belirten Yılmaz, organ bağışında birçok ülkeden daha geride olunduğunu kaydetti. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu konuda halkı aydınlatmakla görevli olduğunu ifade eden Yılmaz, müftülüklere gönderilecek bir genelge ile organ bağışının vaaz, hutbe ve sohbetlerde konu edilmesinin isteneceğini bildirdi.

Yılmaz, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın organ bağışı seferberliği başlatacağını söyledi.

Yılmaz, Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan Organ Bağışı Yönetmeliği'nde yer alan şartlara göre organ bağışından bedel alınmayacağını ve iki şahit huzurunda yapılmasının da dine uygun olacağını bildirdi. Organ bağışının ya hayatta iken ya da varisleri tarafından yapılabileceğini söyleyen Yılmaz, vatandaşların gönül rahatlığı ile organ bağışında bulunabileceklerini de sözlerine ekledi.

''YETERLİ SAYIDA ORGAN BAĞIŞI YAPILMIYOR''

Sağlık hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Yaşar Naci Us da her yıl binlerce kişinin kalp, karaciğer ve böbrek nakli olamadığı için hayatını kaybettiğini belirterek, 20 bin böbrek hastasından 368 kişiye böbrek nakli yapıldığını söyledi. Us, 2000 yılı içerisinde sadece yedi kişiye kalp, 38 kişiye de karaciğer nakli yapıldığını ifade etti. Us, nakil bekleyen birçok kişinin yurtdışında tedavi olmak istediğini, ancak bu kişilerin kalp nakli için 200 bin dolar, karaciğer nakli için250 bin dolar ve böbrek nakli için de 50 bin dolar ödemeleri gerektiğini söyledi. Nakillerin Türkiye'de de yapılabildiğini, ancak yeterli sayıda organ bağışı olmadığı için bunun gerçekleştirilemediğini söyledi.

KÜÇÜK MEHMET'İN ÇAĞRISI

Geçen hafta trafik kazasında hayatını kaybeden 7 yaşındaki Şemsettin Doğan'ın kalbi ile hayata dönen 8 yaşındaki Mehmet Saygın da vatandaşlardan organlarını bağışlamalarını istedi.

Mehmet Saygın ''Benim gibi bir çocuğun kurtulmasını istiyorlarsa, organ bağışı yapsınlar. Bunu istiyorum'' diye konuştu.

Organ nakli olmadan yaşamasının mümkün olmadığını ve bu korkuyu sürekli hissettiğini ifade eden Mehmet Saygın, ''Organ bulununca çok heyecanlandım ve yaşayacağım diye güvendim'' dedi.

Mehmet Saygın, yarın hastaneden taburcu olacağını, bu nedenle çok sevinçli olduğunu belirterek, okuluna devam edeceğini, arkadaşlarını görmek ve ailesiyle de gezmek istediğini söyledi. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!