Diyanet’ten cami hoparlerinden anons açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Diyanet’ten cami hoparlerinden anons açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2016 16:35

Diyanet İşleri Başkanlığı, Musevi Yosef Hoba’nın ölümünün cami hoporlöründen duyurulmamasının, kişinin inancıyla alakası bulunmadığını, mevzuata aykırı olduğu için ilana izin verilmediğini açıkladı. 

Haberin Devamı

Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda 50 yıldır esnaflık yapan, çarşıda ‘Basmacı Yusuf’ adıyla bilinen Hoba’nın, vefat etmesinin ardından çarşı esnafı vasiyeti gereği, ölümünü tüm çarşıya duyurmak istemişti. Hisar Camii’nden ölüm haberinin anons edilmesini isteyen esnafın bu talebine Diyanet İşleri Cami Hizmetleri olumsuz yanıt vermişti.

MEVZUAT GEREĞİ İZİN VERİLMEDİ

Konuyla ilgili gelen eleştiriler üzerine Hürriyet’e açıklama yapan bir Diyanet yetkilisi, ölüm anonsunun yapılmamasının vatandaşın inancıyla hiçbir ilişkisi olmadığını söyledi. Yetkili, “Cami hoparlörlerinden sadece ezan ve sala okunmaktadır. Mevzuat gereği bu tür ilanlara izin verilemiyor. İlan, anons gibi istekler için ancak belediye hoparlörü kullanılabiliyor” dedi. Yetkili, konuyla ilgili Başkanlık Hizmetleri Genelgesi’nin 21. maddesini anımsattı. Maddede, “Milli güvenliğin icap ettirdiği durumlar ile yangın, deprem, sel felaketi gibi olağanüstü durumlar hariç olmak üzere cami hoparlörleri, ezan ve gerektiğinde sala dışında kullanılmayacaktır” deniliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!