Diyanet, Alevi dedeleri Almanya'ya gönderdi

Güncelleme Tarihi:

Diyanet, Alevi dedeleri Almanyaya gönderdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2007 09:37

Cem Vakfı yetkililerince belirlenen 6 “Alevi dedesi”, Muharrem ayında Alevi cemaatinin bilgilendirilmesi amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığıyla Almanya'ya gönderildi.

Cem Vakfı Almanya Koordinatörü Alişan Hızlı, bu ülkedeki alevi topluluğunu Muharrem ayı, Aşure ve Kerbela olayları hakkında bilgilendirecek ve birlik beraberlik mesajları verecek “dedeler” gönderilmesi için Diyanet İşleri Başkanlığına başvurdu.

Konuya ilişkin dilekçeyi, Diyanet'e iletilmek üzere Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliğine veren Hızlı'nın talebi, Başkanlık tarafından olumlu karşılandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Cem Vakfı yetkililerince belirlenen Ali Rıza Uğurlu, Sinan Boztepe, Davut Ali Savaş, Şükrü Kılıç, Yılmaz Doğan ve Veli Kızıldeli'nin gri pasaportla Almanya'ya gitmesini sağladı. 19 Ocakta Almanya'ya giden “dedeler”, 12 Şubata kadar buradaki Alevi cemaatini bilgilendirecek.

CAFERİLER İÇİN DE DİN GÖREVLİSİ GÖNDERİLDİ

Diyanet yetkilileri, bu girişimin, “Başkanlığın Sünni bir kuruluş değil mezhepler ve cemaatler üstü bir kuruluş olduğunu göstermesi açısından önem taşıdığını” belirttiler.

Bu talebin ilk olmadığını anlatan yetkililer, daha önce de Almanya'da yaşayan Caferi vatandaşların isteği üzerine, Başkanlık aracılığıyla bu mezhebe mensup din görevlilerinin Almanya'ya gönderildiğini söylediler.
Ehlibeyt sevgisi, Muharrem, Aşure ve Kerbela hüznünün Anadolu'daki Sünniliği ve Aleviliği birleştiren konular olduğunu belirten yetkililer, bu konulardaki ”bilgilendirme ve aydınlatma talebine olumlu cevap vermeyi görev bildiklerini” dile getirdiler.

Aleviliği, hem yurt içinde hem yurt dışında “İslam'ın dışında göstermeye çalışan mahfillere karşı en etkili mücadeleyi Cem Vakfı'nın yürüttüğünü” belirten yetkililer, bu durumu “memnuniyet verici” olarak tanımladılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!