Diyabetli çocuklarla elele

Güncelleme Tarihi:

Diyabetli çocuklarla elele
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2008 12:41

Özel Ankara Endomer Pediatrik Endokrinoloji Merkezi, 14 Kasım Dünya Diyabetliler gününü diyabetli çocuklar ile geçirecek.

Haberin Devamı

Diyabetin Türkiye'de görülme sıklığı %7-9 civarında olup bu yaklaşık en az 5-6 milyon diyabetik hasta olduğunu ifade ediyor. Diyabetli hastaların yaklaşık % 10' unu insüline bağımlı olan Tip 1 Diyabetli hastalar oluşturuyor.  996 yılında Türkiye'de yapılan bir çalışmada Tip 1 diyabet insidansı 2.5/100.000 olarak bulunmuştur.

Diyabet, yaşam boyu süren ve hastayı olduğu kadar yakınlarını da ilgilendiren bir hastalıktır. Tüm kronik hastalıklarda olduğu gibi, sürekli tedavi gerektirmesi, çok sayıda ilaç kullanımı, bir çok organı etkileyip komplikasyonlara neden olması, hastada psikolojik bozukluklara neden olur ve depresyona eğilimi arttırır.

14 SENEDİR KUTLANIYOR

İnsülini keşfeden Frederich Banting'in doğum günü, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Diyabet Konfederasyonunun iş birliği ile 1994 yılından itibaren her 14 Kasım'da Dünya Diyabet Günü olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Haberin Devamı

Özel Ankara ENDOMER Pediatrik Endokrinoloji Merkezi, Diyabetli hastalarının bu gününde onlarla beraber olmak ve bu günlerini kutlamak amacıyla 14 Kasım 2008 tarihinde diyabetli ve insülin pompası kullanan çocuk hastalar ve ebeveynleri ile Ankara'nın Beypazarı ilçesine bir kutlama gezisi düzenliyor.

Bu gezide, Beypazarı'nın tarihi ve turistik mekanları ziyaret edilecek,  diyabetli çocuklara yöresel yemekler ikram edilecek ve  çeşitli hediyeler verilecektir.

DİYABET NEDİR?

Bugün dünyanın en sık görülen kronik hastalığı halk arasında Şeker Hastalığı olarak bilinen Diyabet Hastalığıdır. 1985 yılında 30 milyon, 1998 yılında 143 milyon kişide diyabet varken bugün bu rakam 250-270 milyon civarındadır. 2025 yılında ise 300 milyon olacağı öngörülmektedir. 14 yaşın altında her yıl 70.000 yeni vaka çıktığı bilinmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!