Dışişleri'nden Süleyman Şah Türbesi açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Dışişlerinden Süleyman Şah Türbesi açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2014 11:49

Dışişleri Bakanlığı'ndan Taraf Gazetesi'nde yer alan IŞİD'in Musul Konsolosluğu’nda rehin alınan 49 personel karşılığında Türkiye’nin yurtdışındaki tek toprağı olan 928 yıllık Süleyman Şah Türbesi’ni istediği ve Hükümet'in bunu kabul ettiği yönündeki iddialara açıklama geldi.

Haberin Devamı

Taraf Gazetesi’nin haberine göre, IŞID, rehin tuttuğu 49 personelin serbest bırakılması karşılığında, Süleyman Şah Türbesi’ni istedi; hükümet de kabul etti. Haber kamuouyunda tartışma yaratırken Bakanlık konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''SORUMSUZLUK ÖRNEĞİ''

Bugün (21 Ağustos) bazı basın-yayın organlarında Musul Başkonsolosluğumuz personelinin rehin alınması konusu etrafında ortaya atılan asılsız iddialar büyük bir sorumsuzluk örneğidir. Ulusal güvenlik ve vatandaşlarımızın selameti gibi konuların istismarı hiç bir şekilde kabul edilebilecek ve basın özgürlüğü çerçevesinde ele alınabilecek bir davranış değildir. Böylesine hassas bir konuda gazetecilik ve basın ahlakına uygun hareket edilmeli, mesnetsiz, spekülatif ve sorumsuzca yayınlarla kamuoyunun yanlış yönlendirilmesinden özenle kaçınılmalıdır. Tüm basın-yayın kuruluşlarını bu konuda gereken duyarlılığı göstermeye, kamuoyumuzu da bu tür yayınlara itibar etmemeye davet ediyoruz. Musul Başkonsolosluğumuz personelinin en kısa zamanda sağ salim ülkemize dönmelerinin sağlanması için ilgili tüm kuruluşlarımız eşgüdüm halinde çalışmalarını sürdürmektedir.”

Haberin Devamı

MECLİS GÜNDEMİNDE

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise iddiayı, bir soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

CHP’li Tanrıkulu Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi.

Tanrıkulu, “Rehin tutulan 49 vatandaşımızın serbest bırakılması karşılığında, IŞİD’e 928 yıllık bir türbe olan Süleyman Şah Türbesi’nin verilmesini içeren bir pazarlık söz konusu olduğu iddiası doğru mudur? IŞID’le yapılan pazarlık sonucunda Genelkurmay Başkanlığı’na, türbedeki askerlerin çekilmesi yönünde talimat verildiği iddiası doğru mudur? Lozan ve Ankara antlaşmalarına göre resmen Türkiye Cumhuriyeti toprağı olan bir türbenin, TBMM’nin bilgisi olmaksızın bir terör örgütü ile yapılan pazarlığın konusu haline getirilmesinin Anayasa’nın değiştirilemez maddelerine aykırı olduğu açıktır. Bu durumda istifa edecek misiniz?” sorularına yanıt istedi.

BAKMADAN GEÇME!