Dışişleri Heyeti, ABD'de temaslarda bulundu

Güncelleme Tarihi:

Dışişleri Heyeti, ABDde temaslarda bulundu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2010 01:44

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve beraberindeki diplomatlar, ABD başkenti Washington'daki temaslarını bugün tamamlayacak.

Haftabaşından bu yana Washington'da bulunan heyet, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Williams Burns, Beyaz Saray Güvenlik Danışmanı Dennis McDonough, Savunma Bakanlığı Müsteşarı Michele Flournoy, ABD Avrasya Enerji Özel Temsilcisi Richard Morningstar, Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya’dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Philip Gordon, Amerikan Türk Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Richard Armitage, bazı diplomatlar ve Yahudi kuruluşlarının temsilcileriyle görüştü.
Görüşmeler hakkında bilgi veren diplomatik kaynaklar, temaslarda İran, Irak ve İsrail başta olmak üzere, ikili ilişkiler, Ortadoğu, Afganistan ve Balkanlarla ilgili konuların görüşüldüğünü, 1915 olayları ve iç politikanın görüşmelerde gündeme gelmediğini belirtti.
ABD YÖNETİMİ SİLAH SATIŞININ ENGELLENMEMESİ İÇİN YARDIM TALEP ETTİ
Son dönemde yaşanan gelişmeler nedeniyle ABD'de, özellikle Kongre ve medyada, Türkiye hakkında yanlış değerlendirmeler yapıldığını söyleyen diplomatik kaynaklar, bu yanlış anlaşılmanın giderilmesi için Amerikan Kongresi ile temasların artırılacağını ifade etti.
Türkiye'nin ABD'den askeri techizat talepleri olduğunu hatırlatan kaynaklar, silah satışının Kongre'nin onayından geçmesinin gerektiğini, bu nedenle de Kongre üyelerinin Türkiye hakkında daha fazla bilgilendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Amerikan yönetiminin de Kongre'yi silah satışı konusunda ikna için Türkiye'den daha fazla yardım talebinde bulunduğunu belirtildi.
‘İRAN KONUSUNDA TARAF TUTMAYACAĞIZ’
ABD yönetiminin, Türkiye'nin İran'ın nükleer programı konusundaki çabalarından memnuniyet duyduğunu bildiren diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin müzakere sürecinde Viyana'ya da 5+1 grubuna katılma gibi bir niyeti olmadığını, eğer istenirse, İran ile uluslararası toplum arasında yardımcı rolü oynanabileceğini ifade etti.
ABD'den Kongre'nin İran'a yönelik aldığı ek yaptırımlara Türkiye'nin de uyması konusunda bir talep gelmediğini belirten kaynaklar, Türkiye'nin sadece BM bünyesinde kabul edilen yaptırımları uygulama zorunluluğu olduğunu ve bu yaptırımların da uygulanacağını aktardı.
‘İSRAİL KONUSUNDA ABD'DEN YARDIM TALEP ETTİK’
Gazze'ye gitmek isteyen yardım gemilerine yapılan baskının ardından İsrail ile yaşanan kriz de Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun yaptığı görüşmelerin ana gündem maddelerinden biriydi.
Olayın ve ardından çıkan krizin tüm detaylarıyla Amerikalı yetkililere anlatıldığını belirten kaynaklar, bunun iki dost arasında yaşanan bir sorun olduğunun vurgulandığını ifade etti.
Baskını inceleyen uluslararası komisyonun çalışmalarının ilk sonuçlarını 15 Eylül'den önce açıklayacağını hatırlatan kaynaklar, ABD'ye bu çalışmaların iyi değerlendirilmesi ve krizin aşılması konusunda biraz daha yardımcı olmaları gerektiğinin hatırlatıldığını da vurguladılar.
Yahudi kuruluşlarıyla da görüştüğü belirtilen heyetin, bu kuruluşlara Türkiye ve İsrail'in iki dost ülke olduğunu hatırlattığı, sorununun İsrail devleti ya da yahudilerle değil, İsrail'in şu anki hükümetiyle yaşandığı mesajını verildiği de belirtildi.
‘BÜYÜKELÇİNİN EYLÜL AYINDA ATANACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ’
Amerika'da Türkiye ile ilişkilerde ayrı bir sorun olarak ortaya çıkan Büyükelçi Francis Ricciardone'nin ataması konusuna da değinen dışişleri kaynakları, tatilde olan Kongre'nin Eylül ayında yeniden çalışmaya başlamasıyla en kısa sürede sorunun aşılacağına inandıklarını belirttiler.
PKK İLE MÜCADELEDE İŞBİRLİĞİNE DEVAM
PKK ile mücadele konusunun da gündeme geldiği görüşmelerde, ABD terör örgütü ile mücadeleye verdiği önemi bir kez daha teyit etti.
Diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin ABD'den. PKK'nın finansmanının sağlandığı Avrupa ülkelerine daha çok baskı yapmasını talep ettiğini de belirtti.
Irak'taki siyasi çıkmaza da değinen heyet, ülkede yeni bir hükümet kurulması konusunda Türkiye ile Amerika’nın görüşlerinin büyük ölçüde örtüştüğünü, kurulacak hükümetin Irak’ta mümkün olan en fazla sayıda siyasi grubu içine alması gerektiği konusunda hemfikir oldunduğunu da ifade ettiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!