Dışişleri Bakanı Davutoğlu ABD'ye gitti

Güncelleme Tarihi:

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ABDye gitti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2009 17:30

Almanya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in davetlisi olarak başkent Berlin'de bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, temaslarını tamamladı ve ABD'ye gitti.

Bakan Davutoğlu, Almanya'dan ayrılmadan önce Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği Kançılaryası'nda Türk gazetecilerle bir araya geldi.

Almanya'ya ilk resmi ziyaretini yaptığını belirten Bakan Davutoğlu, ziyaretinin birçok açıdan önemi olduğunu vurguladı.

Steinmeier ile dün yaptığı görüşmede, ikili ilişkiler, Türkiye-AB ilişkileri, bölgesel ve küresel alandaki gelişmeleri ele aldıklarını belirten Davutoğlu, "Türkiye ile Almanya arasındaki ikili ilişkiler herhangi iki ülke arasındaki ikili ilişkilerden çok farklı. Çünkü sadece devletler arası, kurumlar arası ilişkiler değil, ciddi bir topluluklar arası boyutu da var" dedi.

Almanya'da 3 milyona yakın Türk vatandaşının bulunduğunu ve bu vatandaşlarımızın Almanya içindeki konumlarının Türkiye için en önemli dış politika meselelerinden biri olduğunu ifade eden Davutoğlu, şunları söyledi:
"Vatandaşlarımızın Almanya toplumuna intibakları, aynı zamanda Türkiye ile olan ilişkilerini muhafaza etmeleri ve bu çerçevede atılacak olan adımlar konusunda meslektaşım Steinmeier ile kapsamlı görüşmelerde bulunduk. Bu çerçevede vize konusundaki son gelişmeler, eğitim alanında vatandaşlarımızın karşı karşıya olduğu sıkıntılar ve bunların aşılması, çalışma şartları ve son gelişmeleri konusunda görüştük."

Teröre karşı mücadelede Almanya'nın desteği konusunun da ele alındığını belirten Davutoğlu, bu konuda tam bir işbirliği içinde olmanın Türkiye açısında taşıdığı önemi birlikte gözden geçirdiklerini ifade etti.

Türkiye'nin AB konusundaki tutumunun net ve kesin olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Türkiye'nin nihai hedefi tam üyeliktir. Bunun dışında son dönemde çıkan görüşler ve yapılan tartışmalar Türkiye açısından bir anlam ifade etmemektedir. Tam üyelik konusundaki kararlılığımız sürecek" dedi.

Steinmeier ile bölgesel ve küresel alandaki gelişmeleri de değerlendirdiklerini ifade eden Davutoğlu, Almanya ile Türkiye arasında NATO bağlamında kurumsallaşmış çok ciddi bir ittifak ilişkisinin söz konusu olduğunu söyledi.

Daha sonra soruları cevaplandıran Bakan Davutoğlu, eğitim konusunda eğitim bakanları arasında sağlam bir ilişki kurulması gerektiğini ve bir Türk lisesinin olmayışının büyük bir eksiklik olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Düsseldorf Başkonsolosu Hakan Kıvanç ile ilgili olarak bir soruyu da şöyle yanıtladı:
"Gerekli olan tetkikler yapıldı. Herhangi bir başkonsolosun bu tarz ifadeler kullanması söz konusu olamaz. Bu kasıtlı bir kampanya haline dönüştürülmüştür. Tabii ki biz devletimizin ve dış temsilciliklerin onurunu hep önde tutarız. Bu yönde gerekli çalışmalar da yapılmıştır. Hakan bey şu anda izindedir. Bütün değerlendirmeler yapılıp sonunda bu çerçevede bazı adımlar atılır. Karşılıklı tartışma konusu olmaktan çıkarmak lazım."

Steinmeier ile yaptığı görüşmede Türk vatandaşlarına uygulanan vize konusunda Avrupa Adalet Divanı'nın almış olduğu kararın detaylı olarak ele alındığını ifade eden Davutoğlu, bu konuda dışişleri ve içişleri bakanlarının ayrı ayrı yapacakları konular olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Steinmeier prensipte bu karara saygılı olacaklarını ve uygulama noktaları konusunda çalışmalar sürdüğünü söyledi. Bizim için önemli olan sadece kararın kabul edilmesi değil, uygulama alanlarını görmemiz. Uygulamada durum daha netleştikçe biz de Almanya ile görüşmelerimizde daha ileri aşamalarda ve kapsamlı şekilde ele alacağız. Öncelikle kendi içlerinde bir değerlendirmelerini yapmalarını, uygulamaya bunun nasıl yansıyacağını hep birlikte görmemiz lazım. Ama bu Türkiye için ve vatandaşlarımız için gecikmiş bir haktı. Dolayısıyla bunun bir an önce gerçekleşmesinin takipçisi olacağız."

BAŞKONSOLOSLARLA TOPLANTI

Bugün ayrıca Almanya'da görev yapan başkonsoloslarla toplantı yapan Davutoğlu, "Almanya'da bulunan 13 başkonsolosumuzu Berlin'e davet etmiştik.
Başkonsolosluklarımızın yaptığı çalışmalarla ilgili görüş alışverişi, vatandaşlarımız, sivil toplum ve bulundukları yerlerdeki Alman makamlarla ilgili ilişkileri konusunda çok kapsamlı ve faydalı bir görüş alışverişinde bulunduk" dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu daha sonra, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanlığında yarın Irak konusunda yapılacak toplantıya başkanlık etmek üzere New York'a gitti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!