Dışarda slogan, sınıfta soru

Güncelleme Tarihi:

Dışarda slogan, sınıfta soru
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2004 01:18

Dün düzenlenen Orta Öğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı’nda 600 bini aşkın öğrenci hayalindeki liseye girmek için yarıştı. İstanbul’da Ahmet Burhan Lisesi’nde sınava giren öğrenciler, Çağlayan’daki ‘Savaşa Tecrit’ mitinginde atılan sloganlar yüzünden konsantre olamadılar.

TÜRKİYE, Riyad, Medine, Cidde, Trablus, Aşkabat ve Lefkoşa’da dün gerçekleştirilen Liselere Giriş Sınavı’nda (LGS) fen, Anadolu ve bazı meslek liseleri ile sosyal bilimler lisesi’ne girmek için 689 bin 685 ilköğretim 8’nci sınıf öğrencisi yarıştı.

Günün şanssızları, Abideyi Hürriyet Caddesi üzerindeki Ahmet Buhan Lisesi’nde sınava girenlerdi. Çağlayan’da düzenlenen ‘Savaşa Tecrit, Barış için Diyalog Mitingi’ nedeniyle öğrenciler, sabah neredeyse polis kordonu ile okula alındı. Otomobillerin çekilmesi yönündeki polis uyarıları öğrencileri tedirgin etti. Şişli Milli Eğitim ve Emniyet üst düzey yöneticileri, sınav sırasında slogan atılmaması ve herhangi bir gürültü olmaması için okulda beklerken, yine de tam anlamıyla sessizlik sağlanamadı. Saat 10.00’da başlayan ve 2 saat süren sınavda öğrenciler sorularla boğuşurken, dışarda mitinge hazırlık yapan gruplar sık sık slogan attı. Velilerden Sevda Budak, ‘Bu miting bugün yapılmamalıydı. Sınavın tarihi aylar öncesinde belliydi. Miting tarihi düne veya yarına alınabilirdi’ dedi.

DİYARBAKIR’DA DA AYNI ÇİLE

Diyarbakır’da da aynı olumsuzluklar yaşandı. DEP eski milletvekillerinin bindiği otobüsün ardından ve önünden binlerce kişi sloganlar atarak yürürken, güzergah üzerinde bulunan ve sınavın yapıldığı Yıldız Endüstri Meslek Lisesi ile Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’ndeki öğrenciler,çok rahatsız oldu. Polisin uyarısına rağmen okulların yanından geçilirken sessizlik sağlanamadı.

SONUÇLAR TEMMUZDA

Liselere Giriş Sınavı olarak bilinen Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı tüm merkezlerde saat 10’da başladı. Öğrenciler sınav salonlarına 09.30’dan itibaren kimlik kontrollerinden geçerek girdi. 2 saat süren sınavda adaylara Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarında 100 soru soruldu. Sınav sonuçları temmuz ayında açıklanacak.

Gelecek yıl tek sınav olacak

MİLLİ Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, öğrencilerin ve velilerin sınavdan sınava koştuğuna değinerek bu sınav bolluğunu ve karmaşasını önümüzdeki yıldan itibaren kaldıracaklarını bildirdi. Çelik, gelecek yıl 8. sınıfı bitirmiş tüm öğrencilerin tek sınava gireceğini duyurdu. Çelik, ‘Bu konudaki kısıtlamayı tamamen kaldırıyoruz. Üniversite sınavları veya Fen liselerinde uygulanan sistemin benzerini getireceğiz’ dedi. Özel okullar ayrı, LGS ayrı, şu veya bu sınav ayrı olmayacağını belirtti.

Gürültü dikkatimizi dağıttı

Fatih Filiz

Sınavdan dışardan gelen gürültü dikkatimi dağıttı. Cam açıktı, onu kapattık. Zaten buraya gelişim de bir eziyetti. Otobüsle geldim. Yol kapandığı için şimdi otobüs durağına gitmek için çok yürümek zorunda kalacağız.

Merve Mansur

Mitingin sınavla aynı gün olması çok garip. Bunun böyle yapılmaması gerekirdi. Sorulara konsantre olmakta zorluk çektim.

Esra Karahan

Sınav sırasında dışardan sesler duydum. Bunlar konsantrasyonumu bozdu. Bence doğru bir zamanlama değildi. Sabah okula gelirken bir sürü polis gördük. Rahatsız oldum, evimize dönerken zorlanacağım.

Türbanını çıkardı

Ahmet Kabaklı İlköğretim Okulu son sınıf öğrencisi Zeynep Bakkaloğlu, sınava gireceği Cumhuriyet Lisesi’nin bahçesine türbanla geldi, sınav salonuna alınırken, türbanını çıkardı, boynuna fular yaptı. Bakkaloğlu, Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi’ni kazanmayı amaçladığını ve öğretmen olmak istediğini söyledi.

Hangi okul ne kadar öğrenci

Fen ve Anadolu liseleri ile diğer bakanlıklara bağlı meslek liselerine, gelecek öğretim yılında sınavda kazanan toplam 125 bin 185 öğrenci yerleştirilecek. Sınav sonucuna göre öğrenci alacak okul türleri ve kontenjanları şöyle:

Resmi Fen Liseleri: 4 bin 800

Sosyal Bilimler Lisesi: 96

Anadolu Liseleri: 55 bin 210

Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Liseleri: 38 bin 234

Anadolu Öğretmen Liseleri: 9 bin 936

Anadolu İmam-Hatip Liseleri: 11 bin 250

Özel Fen Liseleri: 4 bin 711

Özel Meslek Lisesi: 96

MEB Sağlık İşleri Daire Başkanlığı’na bağlı Sağlık Meslek Liseleri: 160

Adalet Bakanlığı’na bağlı liseler: 206

Tarım Meslek Liseleri: 380

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne bağlı Meslek Lisesi: 60

Başbakanlık Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Meslek Lisesi: 46.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!