Diş nikotin sevmez

Güncelleme Tarihi:

Diş nikotin sevmez
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

Sigara vücutta C vitamini tüketimini artırıyor. Sigara tiryakilerinde c vitamini eksikliği ek vitaminle dengelenmediğinde diş rahatsızlıkları ortaya çıkıyor.

Tavsiye edilen miktarın altında C vitamini alan sigara tiryakileri diş hastalıkları riskiyle karşı karşıya. Diş hastalıkları sorunu olan 12 bin 419 sigara tiryakisi üzerinde yapılan araştırmanın ilginç sonuçları Journal of Periodontology adlı dergide yayımlandı.

Bir portakal yetmez

Tiryakilerin içtikleri sigara ve aldıkları C vitamini miktarını inceleyen araştırmacılar, günde 60 miligram ve altında (Bir portakal ortalama 60 mg C vitamini ihtiva ediyor) C vitamini almış olan hastalarda ileri derecede diş etleri hastalığı belirlendiğini saptadı.

Günde 180 mg C vitamini almış olan hastalarda diş hastalıklarının orta derecede geliştiği gözlendi. Orta derecedeki diş eti hastalığı, diş etlerinin kızarması, şişmesi ve kanamaların meydana gelmesi olarak gösteriliyor.

New york Üniversitesi Ağız Biyolojisi bölüm başkanı Dr.Robert Genco, C vitamini ile ağız sağlığının ilişkili olduğunun 18. yüzyıldan beri bilindiğini açıkladı. 18. yüzyılda denize açılan gemicilerin diş etlerinde kanamayı önlemek için limon yedikleri belirtildi.

C vitamininin, içindeki anti-oksidant etkisiyle, ağızdaki diş etleri dokusunun hastalanmasını önlediği kaydediliyor. Sigara tiryakilerinde ise, nikotinin vücuttaki C vitamini miktarını azalttığı ve bu yüzden tiryakilerde ağız hastalıkları riskinin arttığı bildirildi.

Dişlerinizi fırçalayın

Sigaranın içinde bulunan kansere neden olan maddeler nedeniyle dokuların daha fazla etkilendiği ve C vitamini eksikliği ile riskin daha da yükseldiği kaydedildi. Bilim adamları, sadece C vitamini ve kalsiyum almakla ağız hastalıklarının önlenemeyeceğini, diş ve ağız sağlığı için dişleri normal olarak fırçalamanın da önemli olduğunu belirtiyorlar. (A.A)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!