Diş fırçalamak orucu bozar mı? Ağzı çalkalamak orucu bozan durumlar arasında mı?

Güncelleme Tarihi:

Diş fırçalamak orucu bozar mı Ağzı çalkalamak orucu bozan durumlar arasında mı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2020 11:30

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte orucu bozan durumlar bir kez daha gündeme geldi. Özellikle kişisel bakımın bir parçası olan diş fırçalamanın orucu bozup bozmayacağı oruç ibadetini gerçekleştirmek isteyenler tarafından merak ediliyor. Peki, diş fırçalamak orucu bozar mı? Ağzı çalkalamak orucu bozan durumlar arasında mı

Haberin Devamı

Diyanet İşleri Başkanlığı resmi internet sitesinde yer alan orucu bozan durumlarda "Diş fırçalamak orucu bozar mı? Ağzı çalkalamak orucu bozan durumlar arasında mı?" sorularının yanıtı bulunuyor. Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Peki, diş fırçalamak ve ağzı çalkalamak orucu bozan durumlar arasında mı?

Diş fırçalamak orucu bozar mı?

Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa macun kullanılmaması uygun olur.

Haberin Devamı

Misvak kullanmanın hükmü nedir? Dişlerin fırçalanması misvak kullanmak yerine geçer mi?

Abdest alırken misvak ve benzeri bir şeyle ağız ve diş temizliğini yapmak sünnettir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 44). Zira bu temizlik fıtrattan sayılmaktadır (Müslim, Taharet, 56; Ebû Dâvûd, Taharet, 29). Allah Resûlü (s.a.s.) bir hadislerinde, “Ümmetime ağır gelmesinden (meşakkat) endişe etmeseydim, onlara her namaz vaktinde dişlerini misvakla temizlemelerini emrederdim.” (İbn Mâce, Tahâret, 7) buyurmuştur.

Hz. Peygamberin (s.a.s.) uygulamasında ağız ve diş temizliği asıl olup, o dönemde diş temizliğinde misvak kullanılmakta idi. Bugün misvak yerine diş fırçası kullanılmaktadır. Ağız ve diş sağlığı için uygun olan herhangi bir ürünün veya yöntemin kullanılmasıyla bu sünnet yerine getirilmiş olur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!