Dış basında Recep Tayyip Erdoğan

Güncelleme Tarihi:

Dış basında Recep Tayyip Erdoğan
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2002 02:04

Genelev kapatmaktan vazgeçti

Erdoğan pragmatik, kışkırtıcı ve taşralı. İstanbul Belediye Başkanı olduğu dönemde sorunlara pragmatik yaklaşıyordu, ancak yine de mitinglerde ateşli, kışkırtıcı konuşmalar yapmaktan geri kalmıyordu. Şimdi de Taksim'e cami yaptırmaktan ve genelevleri kapatmaktan vazgeçti. Erdoğan değişti, daha ılımlı hale geldi, ancak herhalde kültürü o kadar çabuk değişmeyecek. Hangi müziği dinlediği sorusuna, ‘Orhan Gencebay ve tabii ki Müslüm Gürses’ diye karşılık vermişti. Bu da Türkiye'de Arabesk kültürü olarak tanımlanıyor.

‘Çaylak’ı bilinçli oynuyor

Erdoğan'ın Kıbrıs konusunda Belçika modeli önermesi karışıklık yarattı. Halen Dışişleri Bakanı olan Şükrü Sina Gürel kendisini ‘‘cehaletle’’ suçladı. Ankara'daki diplomatlar çok öfkeli. Ancak diplomatlar tarafından ‘‘Acemi çaylak’’ olarak görülmesine karşın Erdoğan, bu politikayı bilinçli olarak izliyor olabilir. AB'yi öncelikli iş olarak gördüğü için, Avrupa yoluna dikilen en önemli engelleri ortadan kaldırmak istiyor. Kıbrıs da bunlardan biri.

AB ülkeleri artık bahane aramasın

AKP Lideri Tayyip Erdoğan Avrupa başkentlerini turlayacak ve Türkiye'nin ekonomik, siyasi ve sosyal reformlara bağlılığını teyit ederek müzakere tarihi isteyecek. Ancak Kopenhag zirvesi öncesinde bazı AB ülkeleri halen, Türkiye'ye müzakere tarihi vermemek için bahane arıyor. Yunanistan, İspanya, İtalya ve zaman zaman Almanya, Türkiye'ye tarih vermenin reformları teşvik açısından önemli olduğuna inanıyor. Ancak Fransa, Benelüks ve Kuzey ülkeleri buna kuşkuyla bakıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!