Dinozorların tümünün soyu felaketle tükenmedi

Güncelleme Tarihi:

Dinozorların tümünün soyu felaketle tükenmedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2012 10:36

Dinozorların soyunun bir doğal felaket sonucu tükendiği yönünde, yaygın olarak kabul edilen teorinin kısmen yanlış olacağına dair yeni araştırma sonuçları elde edildi.

Haberin Devamı

Columbia Üniversitesi’nden Steve Brusatte’nin liderliğindeki bir araştırma ekibi, “triceratop” gibi bazı büyük otçul türlerin sayısının 65 milyon yıl önceki toplu yok oluştan çok önce azaldığını ortaya koydu.

 

Doğal Tarih Müzesi’yle birlikte çalışan Brusatte, “Dinozorların en güçlü oldukları dönemde yok olmalarına volkan patlamaları ya da dünyaya çarpan bir göktaşı mı neden oldu? Bizim bulgularımıza göre durum bundan çok daha karmaşık. Dinozorların başına, çoğunlukla anlatıldığı gibi ani bir felaket gelmemiş olabilir” diye konuştu.

 

BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE BAKILDI

Araştırmacılar, dinozorların soylarının neden yok olduğunu anlayabilmek için farklı dinozor gruplarının geçtikleri biyolojik çeşitlilik evreleriyle ilgili verileri bir araya topladı.

 

Haberin Devamı

Bir grubun çeşitliliğindeki artışın, yeni türlere evrilme ve hayatta kalma şansını artırma anlamına gelebileceği belirtildi. Aynı şekilde çeşitliliği azalan gruplarda da uzun vadede soyun tükenmesinin ilk işaretlerinin görüldüğü ifade edildi.

 

"KAYIP DÜNYA" DEĞİLMİŞ
Araştırmada ördek gagalı “hadrosaurus” ve boynuzlu “ceratopsid” gibi türlerin biyolojik çeşitliliğinde 12 milyon yıl süren Kretase döneminde ciddi bir gerileme olduğu belirtildi. Ancak asıl garip olan “hadrosaurus”un biyolojik çeşitliliğinin Kuzey Amerika’da azalırken Asya’da artması oldu.

 

Aynı dönemde zırhlı “ankylosaurus”, “tyrannosaurus” ve uzun boyunlu otçul “sauropod” gibi diğer dinozor gruplarının biyolojik çeşitliliği ya sabit kaldı ya da çok az arttı.

 

Brusatte, “Genel kanının aksine, Geç Kretase dönemi bir göktaşı çarpması sonucu alt üst olan statik bir ‘kayıp dünya’ değildi. Bazı dinozorlar bu dönemde dramatik değişimler yaşıyordu. Bu dönemde büyük otçullar uzun dönemli bir yok olma sürecine girdi, en azından Kuzey Amerika’da” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!