Dinozorların gazı 'dünyayı ısıttı'

Güncelleme Tarihi:

Dinozorların gazı dünyayı ısıttı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2012 11:05

Araştırmacılara göre, dev dinozorlar çıkardıkları gazla gezegeni ısıtmış olabilir.

Haberin Devamı

Dinozorların gazı dünyayı ısıttı

İngiliz araştırmacılar, Brontosaurus olarak bilinen canlı türleri ve Sauropod dinozorlarının çıkardığı metan gazını ölçtü.

İneklerin çıkardığı gazı ölçüt alan araştırmacılar, dinozorların yılda 520 milyon ton gaz ürettiğini tahmin ediyor.

Araştırmacılara göre dinozorların çıkardığı gaz, 150 milyon yıl önce havanın ısınmasında da önemli bir etkendi.

Liverpool John Moore's Üniversitesi'nden David Wilkinson ve Londra Üniversitesi ile Glasgow Üniversitesi'ndeki öğretim görevlileri araştırma sonuçlarını 'Current Biology' dergisinde yayımladı.

Sauropodlar, daha önce Brontosaurus olarak bilinen Apatosauruslar gibi, Mezozoik Çağ'da ot yiyen çok büyük hayvanlardı.

Haberin Devamı

Dr Wilkinson, dev dinozorlardan çok içlerindeki mikroskobik organizmalarla ilgilendiklerini söyledi.

BBC Doğa'ya konuşan Wilkinson, "Mikropların ekolojisi ve gezegendeki işlevleri benim bilim dünyasındaki kilit ilgi alanlarımdan biridir" dedi.

Wilkinson, "Bu çalışmanın dikkat çeken kısmı dinozorlar olsa da, aslında metan gazını çıkaranlar dinozorların içinde yaşayan mikroplar" diye konuştu.

'Sera gazı' olarak bilinen metan gazı güneşten kızıl ötesi radyasyonu emip atmosfere hapsediyor, bu da hava sıcaklığının yükselmesini sağlıyor.

Önceki araştırmalar, Dünya'nın Mezozoik Çağ'a göre 10C derece daha sıcak olduğunu ortaya koymuştu.

Çiftlik hayvanlarının küresel metan seviyelerine katkı yaptığını ortaya çıkaran araştırmacılar, mevcut verileri Sauropodların iklimi nasıl etkilediğini bulmak için kullandı.

Araştırmacılar, tüm dinozor nüfusunu değerlendirip biokütlelerini, büyükbaş hayvanların çıkardığı metan gazı ile ilişkilendiren bir ölçüt kullandı.

Dr Wilkinson, "İnekler yılda 50-100 milyon ton arası üretiyor. Sauropodlar için tahminimiz yaklaşık 520 milyon ton" dedi.

Mevcut metan emisyonu, vahşi hayvanlar, süt ve et üretimi dahil insan faaliyetleri gibi doğal kaynakların birleşimi sonucu yılda yaklaşık 500 milyon tonu buluyor.

Haberin Devamı

Karşılaştırmalı verilerin kendisini şaşırttığını belirten Dr Wilkinson, o dönem metan gazı üretenlerin yalnızca dinozorlar olmadığını vurgulayıp ekledi: "Mezozoik Çağ'da başka metan kaynakları da vardı dolayısıyla o dönemki metan seviyesi şimdiye oranla çok yüksekti."


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!