Dinozorlar ne renkti?

Güncelleme Tarihi:

Dinozorlar ne renkti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 1997 00:00

Dinozorların filmlerde gördüğümüz renklerde olup olmadığı yakında anlaşılacak
Haberin Devamı

Filmlerde gösterilen ve çeşitli dergilerde yayınlanan dinozorların renklerinin bilimsel bir dayanağı bulunmadığını bilenlerdenseniz, dinozorların gerçek renklerini de merak ediyor olmalısınız. Eh artık bu merakınızı gidermenize az kaldı. Tarih öncesi bir balık fosilinden yararlanarak balığın orijinal deri rengini saptayan Avustralyalı araştırmacılar, kullandıkları tekniğin dinozor fosillerinde de kullanılabileceğini söylüyorlar.

Sidney Avustralya Müzesi'nden biyofizikçi Adrew Parker, ‘‘Jurassic Park'ın dinozorları gibi nesli tükenmiş tarih öncesi hayvanlara atfedilen renkler bugüne kadar tamamen hayal ürünüydü'', diyor.

Parker, 350 milyon yıldır herhangi bir değişime uğramadan neslini sürdürmeyi başaran ‘‘ostrakod'' isimli ilkel balıklar üzerinde yaptığı araştırmalar sonucunda bu balıkların yanardöner parlak derilerine renk veren hücrelerin fosillerde de bulunduğunu keşfetmiş.

Parker'a göre aynı teknikten yararlanılarak, nesli tükenmiş diğer tarih öncesi hayvanların renkleri de isabetli bir şekilde tahmin edilebilecek. Parker, araştırmaları sırasında çok çeşitli deniz hayvanı fosilinde de benzer türden hücre yapılarına rastlamış. Parker çeşitli kara hayvanlarını da incelemiş ve deriye renk veren pigmentleri barındıran kromatofor hücrelerinin varlığını saptamış. Dinozorların gerçek renklerinin saptanmasında da bu kromatofor hücrelerinden yararlanılacak.

New Scientist

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!