Dinonun ayak izleri

Güncelleme Tarihi:

Dinonun ayak izleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bolivya'da bulunan ayak izleri, bilim adamları arasında büyük heyecan uyandırdı. Yer katmanlarının hareketi nedeniyle bugün dik bir yamaç üzerinde görülen izlerin 68 milyon yıl öncesine ait olduğu saptandı. Bilim adamları, bazı belirtilerden yola çıkarak bölgede 350 metre boyunda canlıların yaşamış olabileceğini, bugüne kadar bu büyüklükte bir canlı fosiline rastlanmadığını söylüyorlar.

Bolivya'nın başkenti La Paz'ın 700 kilometre güneydoğusundaki Sucre kenti yakınındaki ‘‘Cal Ork'o’’nun dünyanın en büyük fosil yataklarından biri olduğu sanılıyor. Geçtiğimiz günlerde dinozorlara ait ayak izlerinin tesbit edildiği ‘‘Cal Ork'o’’da şimdi de 68 milyon yıllık iki dinozor yumurtası bulundu.

‘‘Cal Ork'o’’da esrarengiz ayak izleri, iki yıl önce yakınlardaki çimento fabrikası için taş kesen işçiler tarafından belirlendi. Ancak bölgede bilimsel araştırmalar yaz başında başladı ve ayak izlerinin dinozorlara ait olduğu belirlendi. Paleontologlar, altı hafta süren inceleme ve kazıların ardından biri 25 santim çapında, diğeri 40 santim çapında iki yumurta da buldular.

İsviçreli araştırmacı Christian Mayer, yumurtaları yeşil kireçtaşı içinde bulduklarını ve bölgede bunlardan daha fazla bulunabileceğini belirtti. Yumurtalar, analiz edilmek üzere İsviçre'deki laboratuvarlara yollanacak. Burada daha önceden bulunmuş fosil ve dinozor kalıntılarıyla karşılaştırılacak.

EN BÜYÜK CANLI

Daha önce de çeşitli hayvanlarla birlikte dinozor kalıntılarının bulunduğu ‘‘Car Ork'o’’ dünyanın en zengin fosil yataklarından biri kabul ediliyor. Bilim adamları ayak izlerinden yola çıkarak, çok eski dönemlerde bölgede 350 metre uzunluğunda yaratıkların yaşamış olabileceğine işaret ediyorlar. Şimdiye kadar bu uzunlukta bir fosile ya da ize rastlanmamıştı. Eğer böyle bir fosil kalintisıyla karşılaşılırsa, bu, bilim tarihinde bir devrim olacak.

Bölgede etobur dinozorlar arasında sayılan ‘‘Tyrannosaurus’’ türüne ait ayak izleriyle timsah, tatlı su balıkları ve kaplumbağalara ait kemikler bulundu. İsviçre Ulusal Bilimsel Araştırma Fonu, Mammut adlı bir tekstil şirketi ve bölgedeki çimento fabrikası tarafından finanse edilen araştırmalara Bolivya Yönetimi de destek veriyor.

Çevreciler, alanın korunma altına alınmasını, aksi halde bölgede büyük bir talanın yaşanacağını, birkaç sene içinde hiçbir şeyin kalmayacağını savunuyorlar. Araştırmacı Christian Mayer'e göre Bolivya Devlet Başkanı Hugo Banzer, bölgenin koruma altına alınması için bir fon oluşturmasını planlıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!