Dinçer Sümer: Oyunu görmedim bile

Güncelleme Tarihi:

Dinçer Sümer: Oyunu görmedim bile
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

PAZARTESİ günü yazdığımız ‘‘Billur'a Çankaya Kalkanı’’ başlıklı yazımıza bir düzeltme aldık. Düzeltmeyi yapan Muhammet ile Marion isimli oyunun yazarı Dinçer Sümer. Sorumlu gazetecilik gereği düzeltmesini aynen yayınlıyoruz. Ama burada küçük bir hatırlatma da yapmak istiyoruz. Kendisi farkında olmasa da oyunun gündeme geteriliş ve alınan tavır karşısında aynı taraftayız. Biz de oyunun yalnızca striptiz sahnesiyle gündeme gelmesini eleştiriyoruz. Bu konuda sorumlu tuttuğumuz ise kesinlikle kendisi değildir.

‘YAZARI olduğum ve Yeni Tiyatro'nun İstanbul'da sergilemeye başladığı Marion ile Muhammed isimli piyesimdeki strip-tease sahnesiyle ilgili olarak geçtiğimiz hafta gazetelerde ve televizyonlarda geniş yayın yapıldı. Bu süre içinde bu yayınların benimle pek bir ilgisi olmadığını düşünüyor ve bu arada bazı TV kanallarının bu konuda canlı yayına davetlerini de kabul etmiyordum. Çünkü ben bu piyesin sadece yazarıydım, yönetmeni ya da kostüm kreatörü olmadığım için sahneye getirilişinde bir etkim sözkonusu değildi. Ayrıca, henüz izleyemediğim eserimin seyirciye ulaşmasını sağlayan tüm sanatçı ve teknisyen arkadaşlarıma da saygım vardı.

Ne var ki bu arada bir kırgınlığımı da belirtmeden geçemeyeceğim. Acaba bir tiyatro oyununun tümünü izlemeden saniyelerle sınırlı bir strip-tease sahnesiyle değerlendirilmesinde bir yanlışlık kolaycılık ve haksızlık yok muydu? 14 Şubat 2000 tarihli Hürriyet'in Kültürazzi Yazıyor bölümünde de başlık şu: Billur'a Çankaya Kalkanı!

Oyunda strip-tease yapan Billur Kalkavan'ın bu sahneyle toplumun ar ve haya duygularını ne derecede rencide edeceğini ve ne kadar sanatsal olup olmadığını tabii ki polisin tesbit edeceğini (!) bildiren Kültürazzi araştırma için gelen polislerin oyun yazarının Cumhurbaşkanı Danışmanı Dinçer Sümer olduğunu öğrenince tavırları değişip yumuşayarak ve davetiye isteyip geri döndüklerini böylece Billur'un Cumhurbaşkanığı kalkanıyla korunmuş olduğunu yazıyor.

Ben bir tiyatro yazarı olarak -ki Kültürazzi benim Türk tiyatrosunun önde gelen yazarlarından biri olduğumu da yazıyor - her türlü eleştiriye saygı duyarım. Fakat tiyatro yazarlığımın onurlu bir görevlisi olduğum Cumhurbaşkanlığı ile -hele hele büyük bir gazetede- bağlantı kurulmasını üzüntüyle karşılıyorum. 1998 ekim ayından bu yana Ankara Devlet Tiyatrolarında kapalı gişe oynamakta olan Beni Dünya Kadar Sev isimli piyesim için tek satır yazmamış sanat eleştirmeni dostların da şimdi tam zamanı gelmişken özeleştiri sorumluluklarını hatırlayıp hatırlamayacaklarını çok merak etmekteyim. ’’

Şairlerin sesinden aşk şiirleri

NAZIM Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen Kültür Sanat Akşamları'nın dokuzuncusu aşk şiirlerine ayrıldı. Vakfın, Sıraselviler Caddesi'ndeki merkezinde gerçekleşecek olan toplantı 17 Şubat saat 18.30'da başlıyor. Toplantıda Kemal Özer, Hilmi Yavuz, Aydın Hatipoğlu, Egemen Berköz, Ataol Behramoğlu, Refik Durbaş, İnci Asena, Turgay Fişekçi, Sunay Akın ve Küçük İskender'in aşk temalı şiirlerinden örnekler okunacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!