Dinamik yaşam beyni koruyor

Güncelleme Tarihi:

Dinamik yaşam beyni koruyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bilim adamları, çağımız insanının korkulu rüyası Alzheimer'e yakalanmamak için yaşlılara hareketli yaşam öneriyor.

ABD'deki Salk Biyolojik Araştırmalar Enstitüsü, fiziki hareketlerle beyin faaliyetleri arasında çok yakın bağ olduğunu, hareketli yaşlılarda, hareketsiz yaşlılara oranla Alzheimer hastalığının daha az görüldüğünü bildirdi.

Bağ hücreleri artıyor

Bilim adamlarının elde ettiği yeni bulgular, beyinde öğrenme ve hafızayı oluşturan bağ hücrelerinin fiziksel faaliyetin artmasıyla doğduğunu gösteriyor. Bağ hücreleri, beynin temel yapısını oluşturan nöron hücreleri arasında iletişimi sağlamakla görevli. Fiziksel faaliyetteki artışa bağlı olarak bu hücrelerin çoğalması kişinin öğrenme yeteneğini arttırıyor, hafızasını güçlendiriyor.

Araştırma ekibi başkanı Dr. Herniette Praag, Amerika'nın Sesi Radyosu'na yaptığı açıklamada, beyinde yeni hücre oluşumunu insanlarla aynı biyolojik yapıda olan fareler üzerinde yaptıkları deneylerle incelediklerini söyledi. Ekip, kafesine daha çok oyuncak, koşacak yer, dönen tekerlek ve benzeri fiziksel faaliyet aracı konan farelerin ne kadar ileri yaşta olurlarsa olsunlar beyinlerinde yeni hücre oluşumunun hızlandığını saptadı. Bu farelerin daha sonra karşı karşıya bırakıldıkları sorunları daha kolay çözüp, yeni oyunlar öğrenebildiği görüldü. Yetişkin farelerin beyinlerinde oluşan yeni hücrelerin hemen hepsi kolayca bilgi tutan nöronlar haline geldi.

Araştırma ekibi bu bulguları elde etmek için yetişkin farelerden iki grup oluşturdu. Bir grup her gün üç saat kafeslerindeki tekerlek üzerinde sürekli koştu. Diğer grup ise hareketsiz tutuldu. Saklanan peyniri bulmaları için labirente sokulan farelerden aktif tutulan grup 16 saniyede hedefe ulaşırken, hareketsiz grup 26 saniyede peyniri bulabildi. Yapılan incelemede hareketli grubun beyninde daha fazla yeni hücre belirlendi.

Beyninizi genç tutun

Doktor Praag, deneylerin hareketin önemini bir kez daha vurguladığını, yaşlanmayla birlikte aktivite düşüşünün tehlikeli sonuçlarını bir kez daha ortaya serdiğini söyledi. Yaşlıların daha az şey öğrenebildiği ve beyinlerini gençler kadar etkili kullanamadıkları gerçeğinin beynin kendisinden değil, kişinin yaşlandıkça daha az hareket etmesinden kaynaklandığını kaydetti. Doktor Praag, hareketli yaşlılarda hareketsiz olanlara göre daha az Alzheimer hastalığı belirlendiğini, yaşlandığı halde verimli ve düşünce bakımından üretken bir yaşam sürmek isteyenlerin fiziksel hareketi azaltmamalarını önerdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!