Dilek tutma şenlikleri

Güncelleme Tarihi:

Dilek tutma şenlikleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

6 Mayıs ‘‘Hıdrellez günü’’, tüm yurtta şenliklerle kutlandı. Tutulan dileklerin gerçekleştiğine inanılan ‘‘Hıdrellez’’ geleneği, Anadolu dışında Orta Asya ve Türk cumhuriyetleriyle Balkanlar'da da sürdürülüyor.

HIDRELLEZ tüm yurtta çeşitli etkinliklerle kutlandı. Hatay'ın İskenderun İlçesi'nde Hıristiyan ve Müslümanlar kilisede biraraya gelerek Hıdrellezi kutlayıp, ‘‘barış dileği’’ tuttular.

İskenderun'da her yıl St. George Kilisesi'nde kutlanan bahar bayramında, biraya gelen çeşitli din ve mezheplerden insanlar dilekler tutup dualar okudu. Kilisenin içindeki sandalyelere, masalara, duvarlara ve kağıtların üzerine dileklerini yazan yüzlerce insan, geleneklere uyup kibrit çöpleri kullanıp isteklerini yerde şekillerle ifade etmek için birbirleriyle yarıştı. Kutlamaya katılan herkes barış için dua ederken, mutlu bir yuva kurmak, üniversiteyi kazanmak ve ev, araba temennilerinde de bulundu. Dualar ve dileklerden sonra Hıristiyan cemaatinin katılımıyla ayin düzenlendi. Ortodoks Kilisesi ruhani lideri Papaz Dimitri Yıldırım, 300. yılda yaşayan, kendisini Allah'a adayıp daha sonra putperestler tarafından öldürülen ve adı kiliseye verilen St. George'un her yıl mayısın ilk haftasında anıldığını, Hıdrellez bayramının da aynı günlere denk geldiğini söyledi. Yıldırım, ‘‘Müslüman, Alevi, Sünni, Hıristiyan tüm insanlar dilek tutarlar ve dileklerinin de kabul olduğuna inanılır’’ dedi.

KAYSERİ'DE KUTLAMA

Kayseri Boyacı Köy Derneği Tiyatro ve Folklor ekibinin, gerçekleştirdiği 'Arap kadı ve deve' adlı folklorik oyun beğeni topladı. Kayseri Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın ortaklaşa düzenlediği Hıdrellez törenlerine, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Vali Yardımcısı Şükrü Tezer, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, il Genel Meclisi üyeleri ve siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Ateşten atlama geleneği

HIZIR-İlyas olarak da bilinen ve halk arasında Hıdrellez olarak anılan geleneksel 'Bahar Şenliği' nedeniyle, çocuklar ve gençler sokaklarda yakılan ateşin üzerinden atladı. İnanışa göre, halk arasında ölümsüz sayılan Hızır ile İlyas'ın 6 Mayıs'ta biraraya geldiği Hıdrellez günü, bahar bayramı niteliği taşımakla birlikte zamanla Hızır'ın olağanüstü özelliklerinden yardım sağlama inanışıyla birleşti. Hıdrellez geleneği, Anadolu'nun dışında Azerbaycan, Kırım, Balkanlar ve Orta Asya'da da yaşatılıyor.

İSTANBUL

2 bin kişi gelin damat maketi yaptı

Hıdrellez, Van'da da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Özellikle genç kız ve erkeklerin ilgi gösterdiği Hıdrellez kutlamalarında, gün doğmadan Akköprü çayına giden 2 bin kişi, kısmetlerinin açılması amacıyla burada taş ve çamurdan gelin-damat maketleri yapıp köprüden geçerek dileklerinin gerçekleşmesi için dua etti. Her yıl 6 Mayıs'ta kutlanan Hıdrellez'in şenlik havasında geçtiği Van'da, bu yıl 2 ayrı program uygulandı. Programın ilki, Akköprü semtine adını veren Akköprü çayı kenarında gerçekleştirildi. Güneş doğmadan burada toplanan yüzlerce kişi, dilek tutup namaz kılarak, isteklerinin gerçekleşmesi için bol bol dua etti. Özellikle evde kalmış genç kız ve erkeklerin yoğun ilgi gösterdiği kutlamalarda, sırayla herkes 7 kez köprüden geçerken, dileklerin yer aldığı mektupların çaya atılması ve çamurdan yapılan gelin-damat maketleri büyük dikkat çekti.

Kültür Müdürlüğünce Van Kalesinde düzenlenen Hıdrellez şenliklerinde de, halk oyunları ekiplerinin gösterileri, parodiler, skeçler ve yerel sanatçıların konserleri ilgiyle izlendi. Hıdrellez etkinliklerine katılanların büyük bölümü, tuttukları dileklerin gerçekleşmesi ve tılısımın bozulmaması için konuşmaktan kaçındı.

Yumurta yarışı

Folklor gösterileriyle başlayan Kayseri’deki kutlamalarda, yoğurt yeme, yumurta ve sandalye yarışmaları düzenlendi, Hıdrellez Pilavı dağıtıldı, Kayseri Belediye Konservatuarı öğrencileri Türk halk ve Türk sanat müziği konserleri verdi. Kutlamaların en ilgi çeken bölümünü ise, Kayseri'nin Kocasinan İlçesi Erkilet Beldesi Boyacı Köyü Tiyatro ve Folklor ekibinin sunduğu 'Arap kadı ve deve' adlı folklorik tiyatro gösterisi oluşturdu.

Edirne Kakava Şenliği'yle karşıladı

BAHARIN habercisi olarak kabul edilen ‘Kakava Şenlikleri’, Edirne'nin Sarayiçi mevkiinde dün sabahın erken saatlerinde renklendi.

Çeribaşı Mehmet Ali Körüklü, önceki gece Edirne Belediye Başkanı Cengiz Varnatopu, Vali Vekili Celal Kalezade'nin birlikte 'Kakava' ateşini yakmasıyla başlayan şenlikler, Edirne'de coşkuyla sürdü.

Edirne Devlet Roman Müziği Topluluğu'nun Başkanı da olan Çeribaşı Mehmet Ali Körüklü, önceki gece davetlilere konser verdi. Müzik eşliğinde oyunlar oynandı, göbekler atıldı.

Edirne belediyesi tarafından 500 kilogram prinç, 250 kilogram etle yaptırılan kazanlar dolusu pilav dağıtıldı. Edirne Belediye Başkanı Cengiz Varnatopu, ‘‘Baharın müjdecisi olan Kakava aynı zamanda dostluğun, barışın, kardeşliğin simgesi. Bugünü hep birlikte değerlendirelim’’ dedi.

Geceboyu ateşler üzerinde atlayan, su gibi içki tüketip davul-zurna eşliğinde oynayan Romanlar, sabahın ilk ışıkları ile birlikte rengarenk elbiselerini, gelinliklerini giyerek Tunca ve Meriç Nehri'ne koştu. Gündoğarken güzelleştirdiğine inanılan nehir suları ile yüzlerini yıkayan genç kızlar, uğur getirdiklerine inandıkları kavak dallarından kopararak oyunlar oynadılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!