Dikkat El Nino geliyor

Güncelleme Tarihi:

Dikkat El Nino geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yüzyılın en önemli iklim olayı El Nino dünyayı peşinden sürüklüyor. Amerikan Newsweek dergisi, Pasifik'ten yola çıkan ve gökyüzünden okyanusların dibine kadar her yeri kasıp kavuran El Nino hakkında geniş bir araştırmaya yer verdi ve esrarengiz hava akımlarıyla doğan sıcak su akıntısının son zamanlardaki tüm felaketlerden sorumlu tutulduğunu yazdı.

‘‘El Nino'yu Ararken’’ başlıklı araştırmaya göre, tuhaf gelişmeler ve birbiri ardına bölgeye kabus gibi çöken olayların arkasında hep El Nino aranıyor. Yok edici özelliğiyle global iklimin terminatörü olarak nitelenen El Nino, derginin tanımıyla ‘‘müzik ilahı Elvis Presley gibi hemen her yerde karşımıza çıkıyor.’’

Nora kasırgasının Meksika kıyılarını dövmesi, Washington açıklarında alakasız bir şekilde tropikal yöreye özgü balıkların yakalanması, Güney Kaliforniya'daki karınca istilası ve Endonezya'da gelmiş geçmiş en korkunç orman yangınıyla Uzakdoğu'nun dumandan boğulması El Nino'ya bağlanıyor.

BM Dünya İklimi Araştırma Programı 1997-1998'de El Nino'nun yüzyılın iklim olayı olabileceğini haber verirken, uzmanlar, ‘‘El Nino Güney Amerika açıklarında Pasifik Okyanusu'nda öylesine muazzam bir alanı etkiliyor ki dünyayı alt üst ederek milyarlarca dolarlık zarara yol açabilir. Çiftçilerden mahkumlara kadar herkes El Nino'nun habercisi her işarete dikkat kesilip muhtemel felaketlere karşı çare arıyor.

Newsweek Dergisi, El Nino'nun etkilerinin doğrudan, en keskin hissedildiği yörenin Ekvator olduğunu kaydediyor ve şöyle diyor: ‘‘Meteorolojik açıdan garip her olayın faturasını El Nino'ya çıkartmak biraz abartılı. Ancak geçmiş yıllarda da benzer iklim vurgunları oldu. 1982-83'teki seller ve toprak kaymaları, dünyada 2 bini aşkın kişinin ölümüne, 13 milyar doları aşkın zarara neden oldu. El Nino bu sefer neler yapacak? Son 10 yıldan bu yana görülmemiş yağmur fırtınalarından göz açamayan Şili'de en az 18 kişi öldü ve 60 bin kişi evlerini terketmek zorunda kaldı, yağmurlar fare nüfusunu patlattı ve bulaşıcı hastalıklara uygun ortam yarattı.

El Nino aslında her 2-7 yılda bir Peru açıklarında beliriveren bir sıcak su akıntısı. Bu akıntı okyanuslardaki sıcak su noktaları için büyük önem taşıyor. Buharlaşmayı sağlayan, ısı enerjisini harekete geçiren, atmosferdeki sirkülasyonu, dolayısıyla hava koşullarını etkileyen hep sıcak su bölgeleri. İşte bu nedenle Amerikan Hükümeti Olağanüstü Federal İdare Ajansı gelecek ay El Nino Zirvesi düzenliyor ve ülke çapındaki etkilerini masaya yatırmaya hazırlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!