Dikkat! Bu ilaçları sakın internetten almayın

Güncelleme Tarihi:

Dikkat Bu ilaçları sakın internetten almayın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2016 08:50

İstanbul Eczacı Odası, yaptığı açıklamada, internet ve benzeri ortamlarda sahte ve yasak olan ilaçların satılmaya başlandığı uyarısında bulunarak internet yoluyla ilaç satışının önüne geçilmesini talep etti.

Haberin Devamı

Eczacı Odası'ndan yapılan yazılı açıklamada, internet ortamında çocuklar için satılan bazı ilaç ve gıda takviyelerinde antifriz tespit edildiği belirtildi. 

Sağlık için sahte ilaç ve zararlı, toksik maddeler içeren gıda takviyelerinden çok basit bir önlemle korunmanın mümkün olduğu belirtilen açıklamada, "İlaçlarınızı ve gıda takviyelerini yalnızca eczanelerden temin ederek, eczacı danışmanlığında kullanın" çağrısı yapıldı.

Bu tarz ürünler yüzünden her yıl dünyada yaklaşık 1 milyon insanın hayatını kaybettiği, milyonlarca insanın da ciddi sağlık sorunları yaşadığı aktarılan açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelinde sahte ilaç ortalamasının yüzde 6 olduğu kaydedildi.

Açıklamada, "Radyo, televizyon ve internet ortamlarında, 'Mucize, tamamen bitkisel' gibi yalanlarla sizlere reklam edilen zayıflama ve cinsel sağlık ürünlerinin içeriğinde aslında doktor tavsiyesi ve eczacı danışmanlığında kullanılması gereken ilaç etken maddelerinin olduğunu, bu ürünlerin bedelini bazı hastalarımızın hayatlarıyla ödediklerini biliyor musunuz? Ülkemizde ne yazık ki bu tarz ürünleri satanlara verilen cezaların, sahte çanta üretenlere verilen cezalarla neredeyse aynı olduğunun farkında mısınız?” görüşlerine yer verildi.

Haberin Devamı

Halk sağlığı sorunu yaratan bu konuda yetkililerin daha ciddi önlemler alarak, kendileriyle iş birliği yapmaları gerektiği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:
"Sağlık Bakanlığının ilaç satışı yapan internet sitelerine erişimin engellenmesi kararı verme yetkisi var iken, bu konudaki birçok talebimiz ne yazık ki sonuçsuz kalmıştır. Yine internetten ilaç satışı yapan sitelere yönelik, ilgili mahkemelerden erişimin engellenmesi ve cezai işlem taleplerimizin de sonuçsuz kaldığı örnekler az değildir.  2011 yılında Avrupa Konseyi tarafından Moskova'da, 2012 yılında hükümetimiz tarafından Strazburg'da imzalanan ve 2014 yılında da TBMM tarafından onaylanarak kanunlaşan, 'Tıbbi Ürün Sahteciliği ve Halk Sağlığına Tehditler İçeren Benzeri Suçlar Hakkında Avrupa Konseyi Sözleşmesi' gereği atılması gereken yasal ve idari adımların bir an önce atılarak, internet ve benzeri ortamlarda ilaç satışının önüne geçilmesini talep ediyoruz."

 

BAKMADAN GEÇME!