DİE, insan hakları istatistiği yayınlayacak

Güncelleme Tarihi:

DİE, insan hakları istatistiği yayınlayacak
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 15, 2004 15:06

Türkiye'deki insan hakları ihlalleri Devlet İstatistik Enstitüsü'nün (DİE) yayınladığı istatistiklere girecek.Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile DİE arasında veri değişimi protokollerine ilişkin imza töreni Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Devlet Bakanı Beşir Atalay ve İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu'nun katılımıyla DİE Konferans Salonu'nda yapıldı.

Haberin Devamı

İmza töreni öncesinde açıklama yapan Bakan Atalay, veri olmadan gelecek stratejisi yapılamayacağını vurgulayarak, DİE'nin bu konudaki önemine dikkat çekti.

DİE'yi dinamik, hızlı istatistik tutan ve yayınlayan bir kuruluş haline getiremediklerini kaydeden Atalay, bu nedenle DİE'nin kuruluş yasasında değişikliğe gideceklerini kaydetti.

 Hazırlanan taslağın Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını belirten Atalay, "DÄ°E'yi dinamik bir yapı haline getiriyoruz, bölgesel düzeyde istatistiki veriler üretecek, DÄ°E'yi verileri daha çabuk üretecek uluslararası standartlara uygun bir yapıya getireceÄŸiz. Yasa çıktıktan sonra hangi araÅŸtırma nasıl yapılacak bilenecek, bunlar daha sonra yeniden ilan edilecek" diye konuÅŸtu.Â

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Gül de hükümet olarak halkın yaşam standartlarını yükseltmeyi hedeflediklerini belirtirken, insan haklarında uygulamaya öneriler için gerekli veriler Emniyet Genel Müdürlüğü'nde manyetik ortamda değerlendirilecek.

Protokolle bu istatistiklerin daha kısa sürede ve kaliteli olarak kullanıma sunulması, AB'ye uyumun sağlanması, insan gücü ve kaynak kullanımında tasarruf sağlanmasıyla veri güvenirliliği ve çeşitliliğin arttırılması amaçlanıyor.

DİE İNSAN HAKLARI İHLALİ İSTATİSTİĞİ DE TUTACAK

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı ile DİE arasında imzalanan protokole göre, DİE ihlalin boyutu, içeriği ve zaman içindeki değişimleri hakkındaki bilgileri derleyecek.

 Bu konuda iki kurum işbirliği yapacak, buna göre, insan hakları konusundaki istatistikler uluslararası tanım ve sınıflandırmalara uygun olarak üretilecek.

 81 il ve bağlı 930 ilçede bulunan İnsan Hakları Kurulları'na yapılan insan hakları ihlal başvuruları değerlendirilerek, yayınlanacak. Ayrıca insan hakları istatistikleri ile ilgili ortak proje ve araştırmalar yapılacak.

Adil yargılanma, ailenin korunması, ayrımcılık yasağı, çalışma ve sözleşme hürriyeti, din ve vicdan hürriyeti, kişi hürriyeti ve güvenliği, seçme seçilme ve siyasi faaliyet hakkı gibi konuların da bulunduğu 27 hak ayrımında istatistiksel bilgiler derlenecek ve kamuoyuna açıklanacak.

Haberin Devamı

DÄ°E-EMNÄ°YET Ä°ÅžBÄ°RLİĞİÂ

Emniyet Genel Müdürlüğü ve DİE arasında imzalanan protokole göre de DİE tarafından yayınlanan ve yayınlanacak olan motorlu kara taşıtları, karayolu trafik ve kaza, Türkiye'ye giriş ve çıkış yapan vatandaş ve yabancı göç, intihar, güvenlik birimine gelen veya getirilen çocuk, suç, polis, matbaa istatistikleri ile özel güvenlik teşkilatla ait istatistikler ve ileriye dönük çalışma planları arasında üretilecek istatistikler için gerekli veriler Emniyet Genel Müdürulüğü'nde manyetik ortamda değerlendirilecek.

 Protokolle bu istatistiklerin daha kısa sürede ve kaliteli olarak kullanıma sunulması, AB'ye uyumun sağlanması, insan gücü ve kaynak kullanımında tasarruf sağlanmasıyla veri güvenirliliği ve çeşitliliğin arttırılması amaçlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!