Dicle Hoca'nın ölüm nedeni 'akıl krizi'

Güncelleme Tarihi:

Dicle Hocanın ölüm nedeni akıl krizi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2009 12:48

Uzmanlar, İstanbul’da 6 Ekim sabahı Boğaziçi Köprüsü'nden atlayarak hayatına son veren Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dicle Koğacıoğlu’nun neden intihar ettiğini tartışıyor. Dicle Hoca'nın psikoloğu hastasının tıpkı "kalp krizi" gibi "akıl krizi" sonunda bir anda yaşamına son vermeyi tasarlayıp uyguladığını söyledi.

Haberin Devamı

DİCLE HOCA'YI BÖYLE ANDILAR

 

DİCLE HOCA'NIN CESEDİ BULUNDU / WEB TV 

 

egedesonsoz.com'da Zekiye İleri imzalı haberde, 5 Ekim’de Boğaz Köprüsü’nden atlayarak yaşamına son veren Sabancı Üniversitesi’nin İzmirli öğretim görevlisi Doç. Dr. Dicle Koğacıoğlu'nun ölüm nedeni hakkındaki ilk yorumu Dicle’yi tanıyan bir psikologunn yaptığı belirtildi.

38 yaşındaki Dicle Koğacıoğlu, intiharından önce ailesine hitaben "Çok acı var dayanamıyorum. Lütfen beni affedin ve kendinizi üzmeyin, siz elinizden geleni yaptınız. Çok özür dilerim. Çok çaresizim. Özür dilerim. Lütfen Çıt çıt’a iyi bakın. Ve paramı ve her şeyimi hayvanlara bağışlayın.” yazılı bir not bırakmıştı.

 

Haberin Devamı

AİLESİ NEDEN İNTİHAR ETTİĞİNİ BULMAYA ÇALIŞIYOR

Çevresi ve öğrencileri tarafından oldukça sevilen ve “hayat dolu” biri olarak bilinen Doç. Dr. Dicle Koğacıoğlu'nun ani intiharıyla yıkılan yakınları, ölümünden sonra Dicle’yi yakından tanıyan ve zaman zaman görüştüğünü bildikleri bir psikoloğa danışarak, “neden” sorusunun cevabınıalmaya çalıştı. Daha önce herhangi bir intihar teşebbüsü ve ölüme övgüsü olmayan Dicle’nin intiharını anlamlandırmaya çalışan yakınları psikoloğun kendilerine anlattıklarını şöyle anlattılar:

“Kızımızı intihara götüreceğini düşündüğümüz bariz bir neden yoktu. Dicle, çok çalışkan ve başarısızlığa tahammülü olmayan bir kişilikti. Kendi kariyerinde hiç başarısızlık yaşamadı aksine başarılı, sevilen ve sayılan bir öğretmendi. Belki de kendini hayata karşı başarısız hissetmiş olabilir. Bize şaşkınlık ve üzüntü bıraktı. Dicle’yi tanıyan bir psikologla görüştük. Dicle’nin intiharı gibi intiharların kalp krizi gibi anlık bir ‘akıl krizi’ sonucu yaşanabileceğini anlattı. İki saat gibi kısa bir sürede karar verip uygulamış olabileceğini söyledi. Bu tarz intiharlarda, kişinin ilgisi neye yönelikse o şekilde hayatına son verebileceğini, uykuyu seviyorsa uyku ilacı içerek, bilimle uğraşıyorsa tüpü açarak ya da kimyasalları karıştırıp kendini zehirleyerek, suyu seviyorsa suda hayatına son verebileceğini söyledi. Dicle, suyu ve denizi çok severdi. Gülüşünü, kahkahasını, şen sesini, pürtelaş koşuşturmalarını, duru yüzünü çok özlüyoruz.”

Haberin Devamı
 
“İNTİHAR EDEN BİR BOMBA BIRAKIR”


Konuyla ilgili bir açıklama yapan Ege Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Fisun Akdeniz, ‘akıl krizi’ tanımlamasının psikiyatri ile ilgili bir terminoloji olmadığını belirterek, “Psikologların kendi arasında kullandığı bir terim olabilir. Ama zaten intiharların büyük bölümü dürtüseldir, bir anda karar verip, yaparsınız. İntihar eden geride bir bomba bırakır. Ama intihar en çok bir yardım çığlığıdır. Yalnız yaşamak ve çıkmazlarıolması da insanların bu yardım arayışını körükler. Üniversite eğitimi almışlarda, daha düşük eğitim düzeyine sahip olanlara göre, daha yüksek intihar oranına rastlandığı gözlenmiştir” diye konuştu.

Haberin Devamı

İZMİR’DE ANILDI

Dicle Koğacıoğlu’nun eğitimci-yazar annesi Nevzat Süer Sezgin, dün üyesi olduğu Kadın Yazarlar Derneği’nin (KYD) organizasyonuyla, dostlarıyla biraraya gelerek taziyeleri kabul etti. Dicle Koğacıoğlu için taziye defterinin de açıldığı Konak Belediyesi Kültür Merkezi’ndeki toplantıya İzmirli çok sayıda yazar ve eğitimcinin yanısıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eşi Türkegül Kocaoğlu da katıldı.

 

KYD üyeleri etkinlikte Doç. Dr. Dicle Koğacıoğlu'nun yaşamı, çalışmaları ve başarılarını anlattı. Konuşmalarda, doktorasını hukuk sosyolojisi üzerine yapan genç kadının, akademik bilginin alanda kullanılması gerektiğini savunarak yaptığı yoksulların adalete erişiminden, töre cinayetlerine kadar bir çok çalışması anlatıldı.

 

TUZLA TERSANESİ İÇİN DE ÇALIŞTI

Haberin Devamı

Tuzla Tershanesi’ndeki ölümleri de araştıran Doç. Dr. Dicle Koğacıoğlu’nu bir grup öğrencisiyle buraya giderek çalışma yaptığı, ölümü haber alan çok sayıda işçinin tershaneden otobüs kaldırarak cenazeye katıldığı belirtildi.

 

Toplantıda konuşan yazar Hüsnan Şeker ise Koğacıoğlu’nun hayvanseverliğine değinerek, “Dicle, ‘İnsan, hayvan ve doğa bir bütündür’ diyenlerdendi. Yardıma muhtaç hayvanların manevi annesiydi. Sokaktan aldığı iki köpeği Pilli ve Çıt çıt’a olan sevgisini barınaklardaki hayvanlara da gösterdi.” dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!