DGM'de savcılar savaşı

Güncelleme Tarihi:

DGMde savcılar savaşı
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ankara DGM, savcılar arası ‘soğuk savaşa’ sahne oluyor. DGM Başsavcısı Cevdet Volkan ile Savcı Nuh Mete Yüksel arasındaki çatışma ve gerilim gözle görülür hale geldi. DGM kulislerinde Volkan'ın, basına kendisinden izinsiz açıklama yapma ve ziyaret yasağını, Yüksel'i engellemek için koyduğu, yüksek sesle konuşulmaya başlandı. DGM kulislerine, Yüksel'in basında açıklamalar yapmasının Başsavcı'nın tepkisini çektiği ve Volkan'la Yüksel arasında bu yüzden birçok kez sert sözlü tartışmalar yaşandığı da yayıldı.

DGM'deki gerilim, ilk kez Genelkurmay'ın yargıya düzenlediği irtica brifingleri sırasında su yüzüne çıkmıştı. Yüksel katılırken, Volkan, ‘Genelkurmay’ın kendisini ismen davet etmediği' gerekçesiyle irtica brifingine katılmamıştı.

Daha sonra Başsavcı, bazı soruşturmaları, ‘takdir yetkisini’ kullanarak, Yüksel'den aldı. Bunun ilk örneği ise RP'nin kapatılma delilleri arasında yeralan ‘Kudüs gecesi’ soruşturması oldu. Yüksel, Sincan eski Belediye Başkanı Bekir Yıldız hakkında resen soruşturma açtı. Başsavcı ise bu soruşturmayı Yüksel'den, o gün nöbetçi olmadığı gerekçesiyle aldı ve başka bir savcıya verdi. Refahyol dönemi Adalet Bakanı Şevket Kazan'ın Volkan'ı ziyareti ve görüşmenin Erbakan'la ilgili soruşturma konusunda yapıldığı iddiası, DGM'de sıkıntı yarattı. Fezleke dosyaları arasında görev dağılımı yapan Başssavcı, Erbakan hakkındaki fezlekeyi düzenleyen savcı olmasına rağmen, ‘kanlı sözlerle’ ilgili soruşturmayı Yüksel'e vermedi. Başsavcının, Erbakan'la ilgili bizzat üstlendiği soruşturmada ‘takipsizlik’ kararı vermesi, DGM'de, Yüksel ve grubu arasında büyük rahatsızlık yarattı.

Bu arada, Başsavcıya yakın bazı hâkim ve savcıların, birkaç gazeteci hakkında yazılı şikâyette bulundukları da DGM kulislerine sızdı. DGM'de yaşanan bu gerilimin ardından fatura yine basına çıkarken, DGM'ye duruşma günü dışında giriş ve savcılarla görüşme, Volkan'ın iznine bağlandı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!