Devlet sanatçılığını kabul eden, yarın Köşk'e çıkacak

Güncelleme Tarihi:

Devlet sanatçılığını kabul eden, yarın Köşke çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sanat dünyasında büyük tartışmalar yaratan ‘Devlet Sanatçılığı’ için tören yarın yapılacak. Tören, bu ünvanı kabul ettiklerini açıklayan sanatçıların katılımıyla saat 12.00'de Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilecek. Tartışmaların merkezi durumunda bulunan Cumhurbaşkanı Demirel, bu törende sanatçılara birer berat ve şilt sunacak. Törene, bu ünvanı kabul etmeyeceklerini açıklayan ressam-yazar Fikret Otyam, yazar Orhan Pamuk, şair-yazar Melih Cevdet Anday, Halk Müziği Sanatçısı Arif Sağ, ressam Avni Arbaş, Türk Sanat Müziği yorumcusu Müzeyyen Senar ve yönetmen Atıf Yılmaz'ın katılması beklenmiyor. Devlet Sanatçılığı ünvanını 85 kişiden kaçının kabul edeceği ise ancak yarın yapılacak törende netleşecek.

Demirel, geçen pazar günü aralarında şarkıcı Ajda Pekkan'ın da bulunduğu 72 kişiye Devlet Sanatçılığı ünvanı verilmesini onaylamıştı. Bunun ardından büyük tartışmalar çıkmasına karşın Demirel iki gün önce de Arabesk Kralı Orhan Gencebay'ın da dahil olduğu 13 kişiye daha bu ünvanın verilmesini kararlaştırmıştı. Bir çok sanatçı bu kadar çok kişiye bu ünvanın verilmesinin, ünvanın değerini azalttığını savunmuş, bu konuda daha seçici davranılması gerektiğine işaret etmişlerdi.

PROTESTO İSTİFASI

Devlet Sanatçılığı ile ilgili tartışmalar durulmazken, Yazar Erhan Bener, 85 kişiye Devlet Sanatçılığı unvanı verilmesini protesto etmek amacıyla Kültür Bakanlığı Yayımlar Dairesi Başkanlığı Dünya Klasikleri Danışma Kurulu'ndaki görevinden istifa etti.

Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın Devlet Sanatçılığı unvanı verilmesiyle ilgili tutumunu da eleştiren Bener, şunları kaydetti:

‘‘Dün bir televizyon yayınında Bakan Talay'ın bu unvanı kabul etmeyenlerle ilgili bir soruya, ‘Bilirsiniz, sanatçılar birbirini kıskanır. Bu yüzden kabul etmemişlerdir. İsteyen alır, isteyen almaz' diye yanıt vermesini büyük bir hayret ve üzüntüyle dinledim. Ünvanı reddettiklerini öğrendiklerimden Sayın Melih Cevdet Anday, Orhan Pamuk, Fikret Otyam ve Avni Arbaş'ın listede yer alanlardan hangilerini kıskanacak konumda olduklarını doğrusu çok merak etmekteyim.’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!